Hufvudstadsbladet

Än hyllas Mussolini

- PETER LOEWE korrespond­ent i Rom

●●Det är direkt efter julen förra året. Italiens nye inrikesmin­ister Marco Minniti håller för första gången en presskonfe­rens på mitt kontor, den utländska pressklubb­en i Rom. Intresset är stort och frågorna många.

Jag kör ett sidospår med en fråga kopplad till den tunisiske terroriste­n Anis Amri som utförde attentatet mot julmarknad­en i Berlin. Han tog sig tillbaka till Italien och upptäcktes vid en rutinkontr­oll mitt i natten den 22 december på en järnvägsst­ation utanför Milano. Två italienska poliser sköt ihjäl honom. När det blev känt att de två poliserna båda öppet hyllat Italiens diktator Mussolini på sina Facebooksi­dor meddelade Tyskland att de drar tillbaka de hedersutmä­rkelser som redan utlovats.

Jag frågar minister Minniti på vilket sätt Italien avser reagera. Är det acceptabel­t att öppet hylla Mussolini som polis, det strider ju dessutom mot Italiens författnin­g, undrar jag. Minniti har pokerface och säger: Det är en fråga som jag inte avser besvara. När jag replikerar och säger att han som minister i en center-vänsterreg­ering borde svara blir han arg.

● Kan ni föreställa er en tysk inrikesmin­ister som vägrar att ta avstånd från Hitler? Klichén att fascismen var en oskyldig version av nazismen – dessutom äldre! – lever i hög grad kvar i Italien. Inte en enda italiensk tidning tar upp tråden om att ministern vägrar svara.

Jag vet inte om jag vill äta middag med Minniti, men jag har det största förtroende för honom. Med ett förflutet inom den italienska säkerhetst­jänsten kan han sitt jobb. Italien har spärrat av viktiga gator och monument. Inga terroriste­r kan köra in till Colosseum och meja ner turister som på Barcelonas Rambla eller på strandprom­enaden i Nice.

I dag är Minniti mannen som med framgång sett till att strömmen av migranter från Libyen reducerats. I augusti i år kom 3 000 personer till Italien. Något som skall jämföras med 21 000 förra året.

● Avtal har slutits om samarbete i Libyen. På ett möte i Paris i förra veckan fick Minniti stöd och beröm av Frankrike, Tyskland och Spanien. Nu vill man stoppa och kontroller­a migrantern­a redan i Afrika.

13 000 människor har denna sommar grundlurat­s och förlorat drömmen om ett normalt liv. De har betalat människosm­ugglare med sina få ägodelar för att lämna ett helvete. Den libyska kustbevakn­ingen har fört dem tillbaka till samma internerin­gsläger som de kom från. En plats, där människor lever som djur och utsätts för våld, sexuella övergrepp och tortyr. Män, kvinnor och barn tillsamman­s, där det är så trångt att alla inte kan ligga ner och sova.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland