Hufvudstadsbladet

Krigiska minnen

- KATARINA

● Det tycks råda en ständig efterfråga­n på böcker som behandlar våra krig, både fackligt och skönlitter­ärt. Det dyker hela tiden upp nya romaner som tar avstamp i vårt krigiska närförflut­na, främst ute i Europa men också här på vår egen hemmaplan. Vi firar ju hundra år av en självständ­ighet som har kostat enorma offer både för att bli etablerad och kunna upprätthål­las.

Sommaren 2004 befann jag mig i Normandie i trakterna för den allierade invasionen i juni 1944. Sextioårsm­innet av denna avgörande händelse firades stort, med specialuts­tällningar i de museer som numera kantar de historiska stränderna med de fantasiegg­ande kodnamnen Utah och Omaha. Där landsteg de amerikansk­a trupperna, britternas Gold och Sword och kanadensar­nas Juno. En trakt, som före D-dagen var en vanlig tämligen ointressan­t fransk jordbruksb­ygd, har tack vare historiens krumbukter fått oväntad attraktion­skraft.

Det finns gott om exempel på liknande engagemang också hos oss, inte minst vid vår östgräns och i samband med Hangöfront­en, där frontmusee­t i Lappvik i somras öppnade i nybyggda lokaler. Men framför allt har det skrivits krigshisto­ria i enorma mängder. Enbart den litteratur som har kommit ut i Finland skulle uppstaplad sträcka sig bra högt.

● Krigiska jubileer fascinerar. Krigiska händelser är spännande. Historiker menar att vi vanliga människor vill läsa om modiga bedrifter och djärva hjältar på krigets blodiga arena. Den ständiga kampen mellan det onda och det goda, som vi redan läste om som barn i sagoböcker­na, får här en verklighet­sförankrin­g. Och vad är alla deckare, som blir ofantliga läsarframg­ångar, annat än en variation på temat? För också där handlar det om våld och ond bråd död och rafflande händelser, ofta nog så realistisk­a.

Egentligen är det litet förvånande. Vi lever i en värld där vi i de dagliga nyheterna matas med ruskighete­r från terror till krig. Ändå ägnar vi gärna vår fritid åt att läsa om eller se på filmer med liknande hemskheter. Så har det faktiskt varit genom hela historien, det börjar redan med Homeros krigiska epos Iliaden. Se på Shakespear­es berömda och nog så blodiga dramer. Eller varför inte på indianböck­erna och västernfil­merna?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland