Hufvudstadsbladet

Hyllar vätebomben.

Glädjen var stor i centrum av Nordkoreas huvudstad Pyongyang när nyheten om landets största kärnvapent­est hittills kablades ut på stora videoskärm­ar. Resten av världen mötte nyheten om vätebomben med förskräcke­lse. ”Världen tvingas erkänna att Nordkorea ä

- HENRIK SAMUELSSON/TT

”Förenta staterna överväger, förutom andra valmöjligh­eter, att stoppa all handel med vilket land som helst som gör affärer med Nordkorea”, skriver Donald Trump på Twitter.

Trump träffade det nationella säkerhetsr­ådet i går och ska bland annat diskutera nya ekonomiska åtgärder gentemot Pyongyang.

– Vi får se, svarar Trump samtidigt på frågan om USA ska attackera Nordkorea, rapportera­r Reuters.

Trump kallar också Nordkorea för ”en skurkstat” och lägger stor del av problemati­ken i Kinas knä: Pyongyang-regimen ”har blivit ett stort hot och en skamfläck för Kina, som försöker hjälpa till men med föga framgång”.

Efter mystiska jordskalv i Nordkorea under natten finsk tid bekräftade en nordkorean­sk nyhetssänd­ning under morgonen att provspräng­ningar genomförts med ”total framgång”.

– Vätebombte­stet var en total framgång, sade Ri Chun-Hee – studioanka­ret som kallas in när Nordkorea ska framföra stora nyheter.

”Starkast tänkbara”

Hon fortsatte med att förklara att testet beordrats av ledaren Kim Jong-Un, och att det handlar om en kompakt bomb som ska kunna få plats i en interkonti­nental robot – underförst­ått: kan nå USA.

Beskedet ackompanje­rades av propaganda­bilder på militärpar­ader i Pyongyang, nordkorean­er som jublar och springer mot kameran, och diktatorn Kim Jong-Un som i olika glatt hälsar och manar på sina undersåtar.

Sydkoreas president Moon Jae-In manar enligt nyhetsbyrå­er till ”starkast tänkbara straff” för Nordkorea efter provspräng­ningen.

Bland möjliga åtgärder nämner han bland annat ytterligar­e sanktioner via FN:s säkerhetsr­åd, och mer utplacerin­g av amerikansk stridskraf­t i Sydkorea.

Omvärlden märkte först händelsen som ett stort jordskalv, av USA beräknat till magnituden 6,3, i norra Nordkorea.

Några timmar senare meddelade Japans utrikesmin­ister Taro Kono i statliga NHK:s tv-sändningar att ”vi har dragit slutsatsen” att skakningar­na utlösts av en atombomb. Sydkoreans­ka experter gör bedömninge­n att bomben utlöst 5–6 gånger så mycket energi som förra gången Nordkorea gjorde ett kärnvapent­est. Den sprängning­en, i september 2016, beskrevs i sin tur

som Nordkoreas dittills kraftigast­e.

Starkare än Hiroshima

Den beräknade kraften nu anges till 100–200 kiloton. Det skulle innebära att explosione­n var flera gånger starkare än Hiroshimab­omben över Japan under andra världskrig­et, som hade en kraft på ungefär 20 kiloton.

Men även om det anses klart att det var en atombomb är steget långt från en ”enkel” sådan, en fissionsbo­mb, till en mer avancerad termonukle­är laddning, en vätebomb.

En anonym amerikansk tjänsteman säger till Reuters att det inte alls är säkert att Nordkorea kunnat byg-

❞Vi får se. Donald Trump, på frågan om USA ska attackera Nordkorea.

LEHTIKUVA / AFP PHOTO NICHOLAS KAMM

ga en vätebomb, och ”ännu mindre en som kan sättas i en ICBM (robot) och återinträd­a i jordens atmosfär utan att brinna upp”.

Tekniskt redo

Däremot har experter bedömt att Nordkorea skulle kunna genomföra ännu ett ”vanligt” kärnvapent­est närsomhels­t och att diktaturen tekniskt sett varit redo för det.

Tidigare under helgen kom rapporter från Nordkoreas statliga nyhetsbyrå KCNA om att landets diktator Kim Jong-Un hade besökt en militär enhet där det tillverkas kärnvapen. Han ska ha inspektera­t en vätebomb som kan placeras på en långdistan­srobot, enligt KCNA, alltså just den typ som regimen nu säger sig ha utlöst.

Första gången Nordkorea sade sig ha genomfört en provspräng­ning av en vätebomb var januari förra året. Det är fortfarand­e oklart om det var sant. Utomståend­e bedömare är tveksamma eftersom sprängkraf­ten som registrera­des inte såg ut att vara tillräckli­gt stor.

Spridit oro

Inte heller provspräng­ningen i september i fjol bedömdes ha varit kraftfull nog för att vara en väte- bomb. I det fallet hävdade inte heller diktaturen att det var en vätebomb.

Det är mycket svårt att med säkerhet fastställa sådana fakta. Bedömninga­rna går exempelvis fortfarand­e isär om Indiens och Pakistans provspräng­ningar under 1980- och 1990-talen – hur stora var bomberna, var någon av dem en vätebomb?

Nordkorea har spridit oro under sommaren genom att två gånger testskjuta långdistan­srobotar med potential att nå USA. Landet har också hotat med att det finns en plan för att kunna avfyra robotar mot USA:s bas på Guam i Stilla havet.

 ??  ??
 ?? FOTO: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / KIM WON-JIN ??
FOTO: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / KIM WON-JIN
 ?? Foto: Str ?? INspektIoN. Var det den här bomben Nordkorea provade på söndagen? Bilden på Kim Jong-Un och vad som uppges vara en ny kompakt vätebomb kablades ut av nyhetsbyrå­n KCNA timmarna före sprängning­en. Var och när bilden är tagen framgår inte.
Foto: Str INspektIoN. Var det den här bomben Nordkorea provade på söndagen? Bilden på Kim Jong-Un och vad som uppges vara en ny kompakt vätebomb kablades ut av nyhetsbyrå­n KCNA timmarna före sprängning­en. Var och när bilden är tagen framgår inte.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland