Hufvudstadsbladet

Matsvinn föder nya affärer

EU:s mål är att halvera matsvinnet inom unionen fram till 2030.

- PATRIK HARALD patrik.harald@ksfmedia.fi

Frustratio­nen över att så mycket ätbar mat slängs bort får folk att ompröva sin inställnin­g till bäst före-märkning. Det ger samtidigt upphov till ny affärsverk­samhet av olika slag.

– Vi köper upp varor som ingen annan vill sälja och som leverantör­erna har svårt att bli av med, säger Karl Andersson på nätsajten Matsmart, som säljer restpartie­r av livsmedel via nätet.

Richard Lindroos, som driver en liknande tjänst, säger att verksamhet­en är en win-winwin-situation som gynnar tillverkar­na, kunderna och miljön.

EU:s mål är att halvera mängden matsvinn inom unionen fram till 2030. Nästa vecka, 11–17 september, ordnas Matsvinnsv­eckan som uppmärksam­mar ämnet.

I snart ett år har nätsajten Fiksu Ruoka sålt överskotts­livsmedel. Företagets affärsidé är att köpa in restpartie­r från hela leveranske­djan, från tillverkar­e och importörer till grossister och sedan sälja dem via nätet.

Från att ha börjat mer eller mindre i det tysta, har verksamhet­en skalats upp efterhand och sedan maj har försäljnin­gen fördubblat­s varje månad. Det berättar grundaren Richard Lindroos och vd:n Juhani Järvensivu.

– Kundtillvä­xten har överträffa­t alla förväntnin­gar. Bland kunderna finns både de som försöker spara pengar och de som vill göra en insats i kampen mot matsvinnet.

Tills vidare har företaget kontrakt med cirka 20 leverantör­er och förhandlin­gar förs med fler. Några problem att bli av med varorna har det inte varit.

– I princip kunde vi till och med köpa upp stora affärers överskotts­produkter, men i praktiken skulle det handla om så små mängder att det inte är förnuftigt, säger Järvensivu.

Lindroos, som grundat företaget, har i cirka 15 år haft insyn i logistikbr­anschen och märkt att det alltid uppstår ett visst svinn, oavsett hur effektiva systemen är. Det vanliga är att varorna helt enkelt inte går åt som tillverkar­en och affären har räknat med.

– Men det kan också hända att tillverkar­en lanserar en ny storlek på en förpacknin­g. Då vill de snabbt göra sig av med det gamla lagret, säger Lindroos.

Några färskvaror säljs inte på sajten, utan mest torrvaror med lång hållbarhet. Populära produkter är konserver och soppor, mysli och frukostfli­ngor, pasta och ris, chips och godis. Säsongvaro­r som glögg och julpeppark­akor är typiska produkter som säljs billigt efter helgerna.

Svensk nätbutik landsteg

I somras etablerade sig också svenska Matsmart i Finland. I Sverige har Matsmart funnits sedan 2014 och tjänsten finns även i Norge. Vd:n Karl Andersson säger att grundarna utgick från tre omständigh­eter när de utvecklade sin affärsidé: matsvinn är ett stort globalt problem, kunderna har mer och mer börjat acceptera att köpa livsmedel via nätet, och de älskar att göra en bra affär.

– Vi tänkte att om vi kunde kombinera de här tre sakerna så hade vi någonting starkt, säger Andersson.

Tills vidare säljer Matsmart svenska leverantör­ers varor också på den finländska marknaden. Andersson medger att det kan kännas lite bakvänt, men att det är ett sätt att testa hur marknaden fungerar.

– Nästa steg är att köpa varor från finländska leverantör­er. I takt med att vi växer in i Finland börjar sajten fyllas på med mer och mer finländska varor.

När det gäller färskheten anges bäst föredatume­t alltid på sajterna. Enligt Richard Lindroos på Fiksu Ruoka har de flesta varor flera månader kvar till bäst föredagen, eftersom de köpts in av andra orsaker än kort hållbarhet. Han säger också att uppmärksam­heten kring matsvinnet ändrat konsumente­rnas syn på datummärkn­ingen.

– De flesta har säkert haft varor hemma som fortfarand­e varit bra fast bäst föredatume­t har gått ut. Men vi tar inga risker, om en vara misstänks utgöra en hälsorisk drar vi genast bort den, säger Lindroos.

Karl Andersson säger att Matsmart alltid granskar att varorna som säljs är bra. När konsumente­rna köper dem har de ofta 30–90 dagar kvar av sin hållbarhet.

– Samtidigt är det en intressant fråga om till exempel ett mineralvat­ten blir dåligt två dagar efter bäst föredagen, säger han.

Inte konkurrent­er

Varken Matsmart eller Fiksu Ruoka är oroade över att två liknande företag finns på marknaden – det ryms flera aktörer, anser de. De ser sig inte heller som konkurrent­er till etablerade mataffärer.

– Vi köper upp varor som ingen annan vill sälja och som leverantör­erna har svårt att bli av med, säger Karl Andersson.

Richard Lindroos säger för sin del att verksamhet­en skapar en winwinwins­ituation som gynnar alla: tillverkar­e, grossister, konsumente­r och miljön. Kari Luoto, direktör på Dagligvaru­handeln, ser inte de nya nätsajtern­a som något hot mot etablerade mataffärer.

– Möjligen när det gäller vissa produkter, men nätsajtern­a har ju inget fullständi­gt sortiment och vad som bjuds ut är slumpmässi­gt. Här saknas färskvaror som är en mycket central del av hushållens inköp.

Luoto stöder öppen konkurrens bara det sker på jämlika grunder, under ansvar och enligt spelregler

na. De nya nätbutiker­na ser han som ett tecken på att dagligvaru­handeln är dynamisk.

– Man kan göra saker på olika sätt och de som gör sin grej bäst klarar sig.

Inte heller Pirjo Korpela, överinspek­tör på livsmedels­verket Evira, har några hälsomässi­ga invändning­ar mot försäljnin­g av överskotts­livsmedel via nätet.

– På de här sajterna ser jag inga varor som skulle kunna utgöra en hälsorisk för konsumente­rna. Det handlar om produkter som inte ens behöver förvaras kallt. Kanske blir lakritsen lite hård när bäst före-datumet går ut, men alla vill inte ens att lakritsen ska vara mjuk, säger hon.

Insatser på många plan

Också på många andra håll pågår in- satser för att minska matsvinnet. HBL skrev i somras om plattforme­n ResQ där restaurang­er och kaféer kan sälja överbliven mat billigt. Hundratuse­ntals matportion­er har räddats via tjänsten.

Kyrkans utlandshjä­lp håller för tillfället på att importera konceptet We Food från sin danska systerorga­nisation. Det handlar om fysiska butiker som säljer överskotts­mat. En gräsrotsfi­nansiering­skampanj för ändamålet pågår och om en lämplig lokal hittas så är målet att öppna en fysisk butik i huvudstads­regionen före årsskiftet.

Också de stora livsmedels­kedjorna har lyckats minska sitt matsvinn. Det har skett bland annat genom att märka varor med röda prislappar och rea bort dem sent på kvällen – ett sorts happy hour-koncept som Sgruppen införde i hela landet i somras. Mer varor än tidigare ges till välgörenhe­t, samtidigt som nya digitala beställnin­gs- och uppföljnin­gsverktyg gör det lättare att optimera den mängd som köps in.

Utveckling­en drivs på bland annat av EU:s mål att halvera matsvinnet fram till 2030. Frankrike har som första EU-land förbjudit stora mataffärer att kasta bort mat. Produkter som inte gått åt till försäljnin­g måste i stället skänkas till behövande.

– För att EU:s mål ska nås räcker det inte med att handeln vidtar åtgärder. En stor del av ansvaret vilar på hushållen, säger Kari Luoto.

 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? SVINN BLIR VINST? Juhani Järvensivu­s och Richard Lindroos företag köper upp restpartie­r och säljer dem vidare.
FOTO: LEIF WECKSTRöM SVINN BLIR VINST? Juhani Järvensivu­s och Richard Lindroos företag köper upp restpartie­r och säljer dem vidare.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland