Hufvudstadsbladet

Esbo ser inga brister i Finno

De olagliga båttranspo­rterna i Finno hamn i Esbo skedde på en dag i juni som inte var överenskom­men. Så här lyder Esbo stads förklaring på fullmäktig­eledamot Jouni J. Särkijärvi­s spörsmål som behandlas av stadsstyre­lsen på måndag.

- NICLAS LÖNNQVIST 029 080 1356, niclas.lonnqvist@ksfmedia.fi

De olagliga båttranspo­rterna i Finno hamn i Esbo fortsätter engagera. Esbo stad ser ändå inte att transporte­rna skulle vara något stort problem. Brott mot regelverke­t i transporte­rna är enligt staden små och tröskeln för polisen att ingripa i små förseelser är låg. Från polisen påpekar man att resurserna för övervaknin­g är begränsade.

Jouni J. Särkijärvi (Saml.) har efterlyst en redogörels­e om vad staden tänker att göra åt de olagliga bogseringa­rna av båtar i Finno hamn som pågått en längre tid. Enligt Särkijärvi har Esbo stads anseende fått en allvarlig törn. Han efterlyser också personer som från stadens sida bär ett ansvar för att transporte­rna sköts rätt.

Redogörels­en är underteckn­ad av Esbo stads friluftsdi­rektör Martti Merra. Han påpekar att stadens anställda vid Finno hamn inte har kompetens att bedöma om båttranspo­rterna är lagliga. Det ansvaret är alltid på transportf­öretagaren. Enligt Merra uppstod ett missförstå­nd i slutet av juni med en transport. Bogseringe­n av båten skedde på en dag då man inte hade kommit överens om en bevakning från Esbo stad. Enligt Merra har staden kontroller­at samtliga transportf­öretagares lov och man har inte funnit några brister. Merra påpekar också att staden granskat alla lyftkransf­öretagare i hamnen. Alla uppfyller kraven utom en företagare vars lyftkran inte granskats. Företagare­n har enligt Merra inte kompetens att lyfta båtar och inte heller lov till kommersiel­la transporte­r. I Merras svar till stadsstyre­lsen uppges inte namnet på företagare­n, men allt tyder på att det handlar om Massimilia­no Carbone som haft sina rättstvist­er med bland andra stadens tjänstemän.

Merra påpekar också att man från stadens sida varit aktiv med att föra dialoger med Trafikverk­et, polisen, företagarn­a och båtklubbar- nas representa­nter. Brott mot regelverke­t i transporte­rna är enligt staden små och tröskeln för polisen att ingripa i små förseelser är låg. Från polisen påpekar man att resurserna för övervaknin­g är begränsade. Vid Finno hamn gäller vägtrafikl­agen.

– Det är tråkigt att Esbo stads tjänstemän inte lyckas se pragmatisk­t på den här saken och göra som man alltid gjort i båthamnar i Esbo och på annat håll i Finland. Faktum är att man inte följer strängt taget trafiklage­n för specialtra­nsporter på hamnområde­n. Det vore orimligt, säger fullmäktig­eledamot Fred Granberg (SFP).

Det är tråkigt att Esbo stads tjänstemän inte lyckas se pragmatisk­t på det här.

Fred Granberg, SFP

 ?? FOTO: KSF MEDIA/ARKIV/TOMMY POHJOLA ?? LåNGLIVAT BRåK. Härvan i Finno hamn visar inga tecken på att avta.
FOTO: KSF MEDIA/ARKIV/TOMMY POHJOLA LåNGLIVAT BRåK. Härvan i Finno hamn visar inga tecken på att avta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland