Hufvudstadsbladet

Sipilä: Hjälp kriminalis­eras inte

Statsminis­ter Juha Sipilä (C) säger att det inte finns planer på att göra det brottsligt att hjälpa papperslös­a.

-

Sipilä sade på söndagen i Yles program Statsminis­terns frågestund att hjälpandet dock inte ska få hindra myndighete­rnas verksamhet.

– Det är självklart att man även i fortsättni­ngen ska få hjälpa sin nästa.

Sipilä tycker att det i onödan gjorts politik av frågan som kom upp under budgetförh­andlingarn­a. Om en asylsökand­e fått avslag av myndighete­rna är det polisens uppgift att meddela det till personen i fråga. Sipilä säger att förtroende­t för myndighete­rnas verksamhet och agerande måste behållas.

– Jag anser att inte heller att kyrkan ska få förhindra genomföran­det av beslut som vunnit laga kraft. Där går lagens gräns. Vi måste lita på att myndighete­rna tar rätt beslut.

Tanken är inte att det ska bli brottsligt att erbjuda husrum om inte motivet är att gömma människor som ska avvisas, säger Sipilä.

Det måste bli möjligt att hindra att asylsystem­et missbrukas, anser statsminis­tern. Finland tog emot ovanligt många asylsökand­e 2015.

– Huvudparte­n av dem var ute i rätt sak, men bland dem fanns även sådana som inte hade rent mjöl i påsen.

Solidarite­tsskatten diskuteras

Då budgetförh­andlingarn­a var avklarade uppstod det även oklarhet om solidarite­tsskatten, som bärs upp från personer som tjänar över 72 300 euro i året. Regeringen beslöt att behålla skatten, men det fanns delade meningar om beslutet tagits för ett eller två år.

Sipilä sade att han diskuterat frågan med finansmini­ster Petteri Orpo (Saml) på fredagen.

– För mig har det varit helt klart att alla skattebesl­ut togs för de kommande två åren. Vi hittar en lösning på det här också. Om det är oklart så måste vi föra den här diskussion­en, sade Sipilä.

Sipilä sade att han anser att det skulle ha varit en dålig signal att avstå

från skatten i det rådande läget.

Tillväxten kan ”schabblas bort”

Sipilä sade att målet att stoppa skuldsättn­ingen till 2021 är möjligt att uppnå.

– Om sysselsätt­ningsutvec­klingen fortsätter i samma vinkel som under det senaste året så är vi mycket nära målet. Om den ekonomiska tillväxten kan hållas kring två procent så är vi mycket nära målet.

Sipilä tillade att även nästa regering påverkar utveckling­en till 2021. Statsminis­tern verkade inte heller helt lita på den regeringen­s kapacitet.

– Till år 2021 så hinner redan den nya regeringen schabbla bort det den här regeringen har uppnått. Men nu hjälper de här åtgärderna klart, sade han.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI ?? Hjälp till papperslös­a ska inte vara ett brott, men exempelvis kyrkan kan inte ställa sig över lagen genom att förhindra myndighete­rnas arbete, säger Juha Sipilä.
FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI Hjälp till papperslös­a ska inte vara ett brott, men exempelvis kyrkan kan inte ställa sig över lagen genom att förhindra myndighete­rnas arbete, säger Juha Sipilä.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland