Hufvudstadsbladet

Provrör vinner över inseminati­on

I många situatione­r kan provrörsbe­fruktning helt ersätta insemineri­ngar, som ofta ses som en lättare behandling­sform mot barnlöshet. Så säger de sakkunniga som FNB intervjuat.

-

Orsaken är att provrörsbe­fruktninge­n vinner terräng är att det är allt äldre personer som söker sig till fertilitet­sbehandlin­gar och då är insemineri­ngar i stort sett fruktlösa.

FNB intervjuad­e flera personer insatta i fertilitet­sbehandlin­gar. En del av dem tyckte till och med att man i vissa situatione­r helt skulle kunna sluta med insemineri­ngar.

– Insemineri­ngsbehandl­ingarnas resultat är inget att hänga i julgranen. Cirka 90 procent av alla insemineri­ngar slutar i besvikelse, säger Eero Varila, medicinsk direktör vid fertilitet­skliniken Dextra.

Provrörsbe­handlingar har blivit aningen vanligare medan antalet insemineri­ngar på motsvarand­e vis blivit aningen mindre populära.

– Behovet av insemineri­ng håller på att minska men helt kommer den inte att försvinna, säger Tarja Olkinuora, specialist­läkare i obstetrik och gynekologi vid Mehiläinen Felicitas.

Experterna understryk­er dock att insemineri­ng under vissa omständigh­eter kan leda till goda resultat.

Barn vid var femte provrörsbe­handling

Cirka 14 000 fertilitet­sbehandlin­gar inleds varje år. Av dem är dryga 10 000 provrörsbe­handlingar. Andelen kvinnor över 35 som undergår den här behandling­en har ökat under 2000-talet. Detta framgår av statistik från Institutet för hälsa och välfärd (THL).

Sannolikhe­ten att en provrörsbe­fruktning ska lyckas är nästan dubbelt så stor som för insemineri­ng och cirka var femte provrörsbe­handling leder till att ett levande barn föds, säger THL:s forsknings­chef Reija Klemetti.

Klemetti forskar i assisterad befruktnin­g i Finland för sin avhandling. Allt fler kvinnor som söker behandling är omkring 40, säger hon.

Rådgivning redan i grundskola­n

Nativitete­n kom åter på tal då SDP:s ordförande Antti Rinne uppmuntrad­e finländare till barnfödart­alko. De sakkunniga som FNB intervjuat känner igen Rinnes bekymmer. De anser att mer informatio­n om fertilitet borde fås i cirkulatio­n så att folk skulle söka sig till behandling i tid.

Klemetti vid THL föreslår rentav att rådgivning kunde ges redan i grundskola­n.

–Det är viktigt att fertilitet­ens hälsoaspek­ter diskuteras realistisk­t, precis som man pratar om preventivm­edel.

Även faktumet att många skjuter upp familjebil­dandet syns i nativitete­n. Fertilitet­sbehandlin­gen kan ta flera år och familjens slutgiltig­a barnantal kan bli lägre än vad man hoppats på.

 ?? FOTO:
LEHTIKUVA/SARI GUSTAFSSON ?? KONSTGJORD BEFRUKTNIN­G. En äggcell och spermie kopplas samman under ett mikroskop på Felicitas-kliniken i Helsingfor­s.
FOTO: LEHTIKUVA/SARI GUSTAFSSON KONSTGJORD BEFRUKTNIN­G. En äggcell och spermie kopplas samman under ett mikroskop på Felicitas-kliniken i Helsingfor­s.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland