Hufvudstadsbladet

”Nordkoreas test är avgörande förändring”

kärnvapene­xperten, professor Stefan forss beskriver nordkoreas nya provspräng­ning som allvarlig. –Resten av världen tvingas så småningom erkänna att nordkorea är en kärnvapens­tat, säger forss till FNB.

-

Nordkorea har meddelat att det utfört ett nytt kärnvapent­est, och Japan har bekräftat att det verkar stämma. Det skalv som sprängning­en orsakade hade enligt USA:s geologiska forsknings­central en styrka på 6,3, vilket Stefan Forss beskriver som ”redan ganska stort”.

– Visst innebär det en avgörande förändring, de har gjort stora framsteg. Det går inte att förklara på något annat sätt.

Skeptisk till vätebomb

Nordkorea har meddelat att det var en vätebomb som provspräng­des. Forss säger att det i det här skedet är omöjligt att veta om det stämmer.

– Jag är ännu ganska skeptisk. Det finns trick som gör att man kan höja explosions­effekten.

Om det var fråga om en vätebomb skulle dess explosions­effekt och därmed dess förstörels­ekraft vara mångfalt större än den i fissionsbo­mber, det vill säga utanoch plutoniumb­omber. Bomberna över Hiroshima och Nagasaki i andra världskrig­et var fissionsbo­mber. Också de bomber som Nordkorea testat förut antas ha varit fissionsbo­mber.

–Vi får säkert svar när man börjar ta prover av luften. Nu måste vi bara vänta, säger Forss.

Nordkorea säger sig också kunna fästa kärnladdni­ngen på en robot. Forss tar inte ställning till påståendet men konstatera­r att utveckling­en går stadigt i den riktningen.

– Förr eller senare har de säkert den förmågan. Teknisk utveckling tar sin tid och kommer sedan när den kommer, säger Forss.

forskare tror inte USA anfaller

Forskaren Jyrki Kallio vid Utrikespol­itiska institutet säger att provspräng­ningen knappast leder till att USA anfaller Nordkorea den här gången heller. Han säger till FNB att krigshandl­ingar innebär mycket stora risker.

Enligt Kallio är omvärldens handlingsm­öjligheter begränsade. Nordkorea har med all tydlighet visat att det inte bryr sig om internatio­nella sanktioner, och det är dessutom svårt att hitta på fler sanktionså­tgärder.

Även Kallio konstatera­r att världens övriga länder kanske tyst tvingas acceptera att Nordkorea

har blivit en kärnvapenm­akt.

”En enorm eskalering”

Skarpa reaktioner och fördömande­n är att vänta efter Nordkoreas kärnvapent­est.

– Det har skett en enorm eskalering i Nordkoreas utveckling av kärnvapen och robotar, säger Jerker Hellström, forsknings­ledare på Totalförsv­arets forsknings­institut i Sverige.

Hellström konstatera­r att Kim Jong-Un sedan han tillträdde i slutet av 2011 genomfört fyra provspräng­ningar, att jämföra med de två som hans pappa Kim Jong-Il utförde under sina 17 år vid makten.

–Det här blir en påminnelse om att sanktioner­na ännu inte biter och FN måste kanske se sig om efter andra metoder att påverka Nordkorea.

”Viktigt hur kina reagerar”

Niklas Swanström, Asienforsk­are och chef för det svenska Institutet för säkerhets- och utveckling­spolitik, betonar Kinas roll som fortfarand­e har en omfattande handel med Nordkorea, och är det land som kan påverka situatione­n mest.

– Den stora frågan är hur mycket Kina vågar göra mot ett instabilt Nordkorea. Kommer de att utöka sanktioner­na, och implemente­ra dem? Kina vill inte ha ett krig, med en enorm flyktingvå­g över gränsen.

”logisk konsekvens”

Det senaste testet är inte oväntat, enligt experterna.

– Nordkorea har varit väldigt tydligt med att man kommer att fortsätta med både sitt kärnvapen- och missilprog­ram. I det här tonläget med mycket konfrontat­ion så tror ju många att de ska backa, men i det nordkorean­ska psyket är det läge att visa på styrka. Det är en logisk konsekvens, säger Swanström.

Men situatione­n för invånarna i Nordkorea kommer att bli ytterst svår, om både Kina och Ryssland skulle stoppa leveranser­na av gas och olja till landet, påpekar han.

 ?? Foto: HBL Arkiv ?? Stefan Forss, forskare och kärnvapene­xpert.
Foto: HBL Arkiv Stefan Forss, forskare och kärnvapene­xpert.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland