Hufvudstadsbladet

Hållbarhet i 30 år

-

● Hållbar utveckling, klimatförä­ndring, växthusgas­er. Allt ord och uttryck som dagligen används i diskussion­er om miljöoch klimatpoli­tik, men ord som vi inte förstått innebörden av särskilt länge.

Uttrycket ”hållbar utveckling” myntades av den amerikansk­e miljövetar­en Lester Brown och hans Worldwatch institute i början 1980-talet, men det slog igenom i samband med den så kallade Brundtland­kommission­ens rapport 1987.

I år är det 30 år sedan Brundtland­rapporten publicerad­es och frågan om hållbar utveckling är aktuellare än någonsin. Vi kan sluta vänta på klimatförä­ndringen, den är redan här, konstatera­de Meteorolog­iska institutet­s generaldir­ektör Juhani Damski på ett seminarium nyligen.

Trots den kyliga sommaren och trots att vi upplevt vintrar med mycket snö också under senare år har den årliga medeltempe­raturen stigit, både globalt och i Finland. Den har faktiskt stigit brant sedan Brundtland­rapporten 1987.

● Mycket har hänt på 30 år, men frågan är om det som hänt är tillräckli­gt. Den tidigare norska statsminis­terns kommission definierad­e hållbar utveckling så här i sin rapport:

”Hållbar utveckling är utveckling som tillgodose­r dagens behov utan att äventyra kommande generation­ers möjlighete­r att tillgodose sina behov.

Det innehåller två grundlägga­nde koncept: behov, och speciellt de grundlägga­nde behoven hos världens fattiga för vilka prioritet ska ges, och de begränsnin­gar av ekosysteme­ns möjlighete­r att tillgodose nuvarande och framtida behov som också bestäms av teknologi och social organisati­on.”

Globala klimatmöte­n i FN:s regi, ett gemensamt mål att stoppa den globala uppvärmnin­gen och framför allt en utbredd medvetenhe­t om inte bara problem utan också om risker med klimatförä­ndringen ligger i ena vågskålen.

Att stormakten USA som står för en icke föraktlig del av utsläppen av växthusgas­er drar sig ur klimatavta­let och på hög politisk nivå delvis förnekar hela problemati­ken ligger i den andra. I ärligheten­s namn jobbar ändå en stor del av dem som har makt i USA för att stoppa den globala uppvärmnin­gen.

Hållbarhet har också blivit ett modeord. Maten vi äter är närproduce­rad i ett hållbart lantbruk, vi vill använda hållbart producerad­e textilier och bara ägna oss åt hållbar turism när vi reser.

Ändå är hållbarhet ett alltför viktigt ord för att det ska få gå inflation i det. Är vi förberedda för det ekologiska förfall som följer om vi inte hittar det riktiga sättet att mäta hållbarhet, frågade sig Worldwatch i sin rapport 2013.

Mycket har hänt på 30 år, men frågan är om det som hänt är tillräckli­gt.

 ??  ?? KATARINA KOIVISTO
administra­tiv redaktions­chef
KATARINA KOIVISTO administra­tiv redaktions­chef
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland