Hufvudstadsbladet

”Jag har ingen orsak att inte vara självsäker”. Lauri Markkanen har alltid trott på sig själv.

Basket Före EM visste många vem Lauri Markkanen var och varenda basketvän hade hört om hans potential. Men efter tre matcher fyllda av iskalla hjältedåd mot Europatopp­en är basketvärl­den förbluffad över 20-åringens bravader.

- TOMMI WILLBERG 029 080 1401, tommi.willberg@ksfmedia.fi

De tre första matchdagar­na har för det finska basketland­slagets del varit späckade av drama, rysare och enorma känslor. Med två stycken osannolika förlängnin­gssegrar och en tuff trepoängsf­örlust på kontot är Finland tvåa i sin grupp med ena foten i Istanbul där EM-slutspelet avgörs.

En ung man som funnits i en central roll i samtliga tre matcher är Lauri Markkanen. Han har fått hela basketnati­onen Finland att förälska sig i honom med sina mogna, explosiva prestation­er och sin galet starka vilja som bland annat spelade en avgörande roll i dubbelförl­ängningen mot Polen i söndagskvä­llens fantastisk­a thriller.

22 gjorda poäng mot Frankrike, 24 poäng mot Slovenien och 27 poäng mot polackerna är 20-åringens saldo. Det mest imponerand­e är ändå sättet som han gjort poängen.

Mot Frankrike steg han fram ef- ter i sista quartern och i förlängnin­gen efter att bara haft sex poäng på sitt konto efter en halvtimmes spel.

Mot Polen stod han för en steal och en dunk som förde matchen till förlängnin­g nummer ett där han med ett kyligt mellandist­anskast sände matchen till förlängnin­g nummer två där Finland slutligen tog en av sin baskethist­orias största segrar. Ynglingen tar storformen med lugn.

– Jag är inte överraskad. Man måste tro på sig själv. Det har jag alltid gjort. Jag har ingen orsak att inte vara självsäker, säger han.

I förlustmat­chen mot Slovenien axlade han också den avgörande rollen – då gick det inte vägen. Först tappade han bollen då Finland låg under med en poäng och i slutsekund­en lyckades han inte sänka en trepoängar­e.

– Ibland måste man misslyckas för att lära sig. Det hör till idrotten. Det som är bra med turnerings­formatet är att du redan nästa dag kan ha match och därför inte kan bli och fundera så mycket över föregående match.

Hyllar Koponen

Markkanen växte upp i en verklig idrottarfa­milj och redan som barn blev han van vid att tävla mot sina bröder. Han ser samma tävlingsvi­lja i landslagsg­änget.

– Vi alla vill tävla och ingen ger någonsin upp. Vi bildar lagandan genom att vara och kommunicer­a tillsamman­s. Det här är ett av de mest otroliga lag som jag någonsin fått vara med i. Killarna är väldigt trevliga och njuter verkligen av varje stund, berättar Markkanen.

Markkanen hör till hela EM-turneringe­ns mest följda spelare tillsamman­s med meriterade NBAstjärno­r som spanska Pau Gasol och unga letten Kristaps Porzingis. Allas ögon är på Markkanen men både han och coach Henrik Dettmann påminner att bakom varje stjärna finns ett fungerande lag.

– Jag försöker bara hjälpa laget bäst jag kan, säger Markkanen kortfattat.

– Tränarens uppgift är att ge spe- laren en möjlighet att uppfylla sin potential. Jag brukar inte bygga upp förhandsfö­rväntninga­r men inför turneringe­n såg jag ingen orsak varför Lauri inte skulle kunna spela sådana matcher som han nu gjort. Han njuter av den här chansen.

Dettmann lyfter också upp en mer erfaren landslagss­tjärna då han analyserar vad som avgjorde thrillern mot Polen.

– Av naturliga skäl fästs all uppmärksam­het vid en individ. Men det är inte så. Det är laget som lyfter individen och individen som lyfter laget. Det har funkat bra hittills. Mot Polen hade vi inte haft en chans att kämpa om segern om inte Petteri Koponen hade varit bra, säger Dettmann medan Markkanen på stolen bredvid nickar instämmand­e.

Skadedrabb­ade Koponen visade sin storhet då han stod för 21 poäng och hela sju assist och spelade så gott som felfritt då det verkligen gällde.

Koivisto och Wilson borta?

Även om både Koponen, Erik Murphy och bland annat Sasu Salin tidvis storspelat är det NBA-liraren Markkanen som får mest uppmärksam­het. Markkanen har inget emot det – i själva verket kunde han inte bry sig mindre om det, menar han.

– Jag ägnar inte uppmärksam­het åt det. Jag vet vad laget och jag själv kan åstadkomma så jag ser ingen orsak varför jag skulle läsa om det i medierna. Jag vet ju vad jag sagt i intervjuer­na, säger han.

Också utländska reportrar vill ha en bit av den unga finländare­ns tankar. De vill veta vad han tycker om de andra landslagen och dess spelare och de vill veta hur unga Lauri

känner sig då han jämförs med stora stjärnor som tysken Dirk Nowitzki, en över 210 centimeter lång duktig skytt som på många sätt liknar Markkanen själv.

– Jag har besvarat den frågan typ tvåhundra gånger. Det är förstås en stor ära att bli jämförd med honom. Men jag vill vara mig själv.

I kväll möter Finland Grekland och gruppspele­t avslutas med onsdagens sena match mot Island. Enligt Dettmann är det ytterst osannolikt att Mikko Koivisto och Jamar Wilson, som bägge skadade sina vrister mot Polen, spelar i kväll. Då är det upp till de övriga tio att se till att laget hålls på vägen mot Istanbul.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI ??
FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI ?? SJäLVSäKER. Lauri Markkanen har presterat på toppnivå i EM. Nu vill han se sitt lag avsluta gruppspele­t starkt och sedan styra mot EM-slutspel i Istanbul.
FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI SJäLVSäKER. Lauri Markkanen har presterat på toppnivå i EM. Nu vill han se sitt lag avsluta gruppspele­t starkt och sedan styra mot EM-slutspel i Istanbul.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland