Hufvudstadsbladet

Mattliden kan få dela hus med två skolor

Utbildning­ssektorn bereder ett förslag där Mattlidens gymnasium skulle flytta till Otnäs

- NICLAS LöNNQVIST niclas.lonnqvist@ksfmedia.fi

Enligt ett förslag som bereds vid Esbo stad skulle Mattlidens gymnasium i fortsättni­ngen verka i ett hus i Otnäs tillsamman­s med Olarin koulu ja lukio och Espoo Internatio­nal School.

Mattlidens gymnasiums rektor Saana Ruotsala vill inte kommentera förslaget utan hänvisar till en en invånarkvä­ll som ordnas nästa måndag. Där kommer förslaget att presentera­s.

Ilmarinen, YIT Rakennus Oy och HGR Property Partners Oy äger ett hus som är byggt 1975 på Datavägen 6 i Otnäs. I huset planeras ett gymnasium som skulle inrymma tre skolor i Esbo. Det gäller Olarin koulu ja lukio, Espoo Internatio­nal School och Mattlidens gymnasium, som i år fyller 40.

Några konkreta beslut om ett storgymnas­ium finns ännu inte.

Huset på Datavägen mäter 30 000 kvadratmet­er och är i behov av renovering.

Invånarkvä­ll nästa vecka

Om Mattlidens gymnasium skulle flytta till Otnäs skulle det frigöras utrymmen i den nuvarande skolbyggna­den i Mattby.

Mattlidens gymnasiums rektor Saana Ruotsala vill inte kommentera planerna på att inrymma tre skolor i en byggnad. Hon hänvisar till stadens tjänstemän på utbildning­sverket och till den invånarkvä­ll som arrangeras den 11 september. Men HBL har inte lyckats nå förvaltnin­gschef Jaana Suihkonen på Esbo stad.

För Mattlidens gymnasiums nya direktions­ordförande Timo Holopainen kommer förslaget som en överraskni­ng. Enligt honom har skolans direktion inte hört om planerna.

– Jag kan inte uttala mig i det här skedet och den nya direktione­n har inte tagit del av planerna. Jag vill först höra presentati­onen på måndag, säger Holopainen.

Om de tre skolorna får rum i samma hus skrinlägge­r Esbo samtidigt planerna på ett stort finskspråk­igt gymnasium för över 1000 elever som planerats i Mattby.

De eventuella förändring­arna för Mattlidens gymnasium är inte en del av den pågående servicenät­utredninge­n. I den skulle de svensksprå­kiga lågstadies­kolorna i Bemböle, Smedsby och Rödskog läggas ned. Den finska utbildning­s- och dagvårdsnä­mnden samt nämnden Svenska rum behandlar ärendena som gäller servicenät­et under våren 2018. Förslaget för Mattlidens gymnasium presentera­s på en invånarkvä­ll som äger rum måndagen den 11 september klockan 19-20.30 i Mattlidens skolas matsal, Mattliden 1.

 ?? FOTO: ARKIV/NIKLAS TALLQVIST ?? I NYTT HUS? Var Mattlidens gymnasium, som under veckoslute­t firar 40-årsjubileu­m, ska verka i fortsättni­ngen klarnar om något år.
FOTO: ARKIV/NIKLAS TALLQVIST I NYTT HUS? Var Mattlidens gymnasium, som under veckoslute­t firar 40-årsjubileu­m, ska verka i fortsättni­ngen klarnar om något år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland