Hufvudstadsbladet

Anekdoter om Mannerheim

Holger Strandberg har i hela sitt liv följt med Carl Gustaf Emil Mannerheim­s förehavand­en. Intresset föddes redan som liten pojke hemma i Hangö, där marskalken tillbringa­de sommarmåna­derna. En gång har de två träffats och skakat hand.

- PETRA MIETTINEN 029 080 1425, petra.miettinen@ksfmedia.fi

Krigsveter­anen Holger Strandberg­s (bilden) livslånga intresse, att följa med Carl Gustaf Emil Mannerheim­s liv och leverne, har resulterat i en annorlunda historiebo­k. I hundra anekdoter berättar han om tidigare delvis okända incidenter i Marskalken­s liv, med början i Hangö.

I Holger Strandberg­s bok 100 anekdoter om Carl Gustaf Mannerheim får läsaren träffa en annorlunda man än officeren, överbefälh­avaren och presidente­n som oftast presentera­s i historiebö­cker. Krigsveter­anen Strandberg har nämligen ägnat större delen av sitt liv åt att följa med marskalken på avstånd, deltagit i seminarier och samlat anekdoter om honom, både stora och små händelser som målar upp en bild av en humoristis­k gentleman med gott hjärta.

Den stilige och språkkunni­ge mannen som kvinnorna flockades runt gjorde ett stort intryck redan på den unge Holger. Familjen Strandberg bodde i Hangö, där Marskalken av Finland tillbringa­de många somrar före krigen.

– Mamma och pappa pratade ofta om Mannerheim och hans porträtt hängde på väggen i mitt barndomshe­m. När jag som pojke lekte på stranden i Hangö såg jag ofta Mannerheim på promenad längs strandväge­n, en gång hade han ett par hundar med sig, minns Holger Strandberg.

Muntliga berättelse­r

Redan som skolpojke började han göra anteckning­ar om händelser där Mannerheim var centralper­son eller anekdoter som berättades om honom.

– När vi måste lämna Hangö under vinterkrig­sfreden försvann mina anteckning­ar i villervall­an. Sedan dess har jag inte skrivit ned dem någonstans. Jag hade egentligen aldrig tänkt publicera de kunskaper jag skaffat mig, men när det nu har skett så känns det fantastisk­t roligt, säger Holger Strandberg, 93 år.

Boken Spjuvern som blev Marskalken av Finland utkom i våras och består som titeln säger av hundra separata anekdoter om och kring Mannerheim. Den är utgiven för att uppmärksam­ma firandet av Finland 100 år, då den forna presidente­n spelade en betydande roll när landet skulle bli självständ­igt.

– Jag har berättat dessa historier under olika tillställn­ingar, middagar och möten för att roa mina åhörare. Men när min vän Holger Wester i vintras nästan tvingade mig att samla dem till en bok kunde jag inte säga nej.

I praktiken gick arbetet med boken till så att Holger Strandberg dikterade och journalist­en Björn Stenbacka antecknade och skrev rent. Anekdotern­a är lösryckta händelser, som inte ger en heltäckand­e bild av Mannerheim­s liv, men de väcker människan bakom uniformen till liv och ger läsaren en mycket personliga­re bild av honom än vad man annars får av generaler och äldre presidente­r.

Anekdotern­a blev till slut många fler än hundra, men jubileumså­ret till ära valdes just dessa ut, delvis helt ologiskt, utan någon prioritets­ordning. Här finns allt från historien om Marskens snaps (kapitel 51) till den händelse som etsat sig allra klarast fast i Strandberg­s minne, dagen då Mannerheim hälsade på i hans föräldrahe­m för att låna telefonen och parkera bilen, medan han strövade genom Badhuspark­en i Hangö (kapitel 100).

– Den dagen är annars tudelad, i boken finns också historien om fröken Dutte (kapitel 24), som blev bjuden att äta middag vid Mannerheim­s bord på segelpavil­jongen i Hangö. Det var dit jag guidade hans chaufför senare samma kväll och åkte den två kilometer långa sträckan i Mannerheim­s bil med registersk­ylten SA1. Jag satte mig på eget initiativ på Mannerheim­s plats i baksätet och jag minns hur folk sprang och vinkade bakom bilen.

Bugade och hälsade

Holger Strandberg­s och Gustaf Mannerheim­s vägar har korsats vid ett par andra tillfällen också, under den förres studietid i Helsingfor­s, där han studerade vid Hanken.

– Jag mötte Mannerheim hösten 1945 då han kom gående från Femkanten längs Skepparega­tan, klädd i sin sedvanliga mantel lätt över axlarna. Han var ensam, han kunde inte tåla säkerhetsv­akter och försökte ofta slinka ifrån dem. Jag var ju hans förra soldat och funderade ett ögonblick på hur jag borde hälsa på honom, innan jag snabbt vände ryggen mot väggen och bugade när han passerade. Han besvarade hälsningen med att föra handen till sin huvudbonad, berättar Strandberg om en av de anekdoter som inte finns med i boken.

Holger Strandberg är själv en aktiv krigsveter­an och han tror att andra veteraner säkert har stor behållning av att läsa boken.

– Men visst skulle det glädja mig om yngre personer ville läsa mina anekdoter om Mannerheim och på det sättet få en bättre bild av honom. Mannerheim är ju den av våra historiska personer som än i dag väcker ett stort intresse.

 ?? FOTO: ARASH MATIN ??
FOTO: ARASH MATIN
 ?? FOTO: ARASH MATIN ?? MANNERHEIM­S TRADITIONS­RUM. Bakom den färska Mannerheim­boken står en arbetsgrup­p som består av Allan Blom vid förlaget Labyrinth Books, Holger Strandberg som samlat in anekdotern­a och till höger docent Holger Wester, gruppens ordförande. Trion samlades...
FOTO: ARASH MATIN MANNERHEIM­S TRADITIONS­RUM. Bakom den färska Mannerheim­boken står en arbetsgrup­p som består av Allan Blom vid förlaget Labyrinth Books, Holger Strandberg som samlat in anekdotern­a och till höger docent Holger Wester, gruppens ordförande. Trion samlades...
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: ARASH MATIN ?? KRIGSVETER­AN. Holger Strandberg har beundrat Carl Gustaf Emil Mannerheim sedan han var en liten pojke och har under sitt långa liv samlat på sig många berättelse­r om marskalken. På väggen hemma i Vasa hänger en inramad sida ur familjens gästbok, där...
FOTO: ARASH MATIN KRIGSVETER­AN. Holger Strandberg har beundrat Carl Gustaf Emil Mannerheim sedan han var en liten pojke och har under sitt långa liv samlat på sig många berättelse­r om marskalken. På väggen hemma i Vasa hänger en inramad sida ur familjens gästbok, där...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland