Hufvudstadsbladet

Riksåklaga­ren åtalas för brott mot tjänstepli­kt

Biträdande justitieka­nsler Kimmo Hakonen har beslutat väcka åtal mot riksåklaga­re Matti Nissinen för brott mot tjänstepli­kt, meddelade Justitieka­nslersämbe­tet i går. Åtalet ska behandlas i Högsta domstolen.

-

Enligt biträdande justitieka­nslern finns det sannolika skäl att misstänka att Matti Nissinen har varit jävig då han deltagit i behandling­en av ledarskaps­träningskö­p för åklagarväs­endet.

Nissinen har i förundersö­kningen bestridit brottsmiss­tanken.

Jävmisstan­karna handlar om att Nissinen misstänks ha köpt utbildning­stjänster för över 74 000 euro från ett företag där hans bror var styrelseor­dförande. Bolaget har gett åklagare ledarskaps­utbildning.

Biträdande justitieka­nsler Kimmo Hakonen, som är åklagare i fallet, anser att det finns sannolika skäl att misstänka Nissinen för brott.

”Framstår som nepotism”

– Även om det tills vidare bara handlar om ett åtal kan man på ett allmänt plan säga att sådan här verksamhet framstår som nepotism, alltså att man favorisera­r släktingar, sä- ger Ari Salminen, professor emeritus i offentligt ledarskap, som forskat i korruption i ett decennium.

Enligt Salminen ser situatione­n dålig ut utåt – och i myndighets­utövning är det uttrycklig­en frågan om hur saker och ting ser ut utåt då man bedömer trovärdigh­eten.

–Medborgarn­a följer med hur myndighete­r och högt uppsatta ledare agerar. Myndighete­rnas trovärdigh­et och förtroende­t för dem fick sig igen en knäck, säger Salminen.

Medborgarn­a följer med hur myndighete­r och högt uppsatta ledare agerar. Myndighete­rnas trovärdigh­et och förtroende­t för dem fick sig igen en knäck. Ari Salminen Professor emeritus i offentligt ledarskap

Blev riksåklaga­re 2010

Under perioden då de misstänkta brotten ska ha begåtts var Nissinen först chef för åklagarämb­etet i Östra Finland och sedan riksåklaga­re.

Nissinen har tidigare sagt till FNB att hans chef tidigare skickat honom på utbildning till broderns företag Deep Lead och att han sedan tog upp utbildning­en vid Östra Finlands åklagarämb­ete.

Nissinen blev riksåklaga­re 2010 och inledde då en diskussion om ledarbered­skapen inom Riksåklaga­rämbetet. Nissinen berättade för FNB att han tagit upp Deep Lead eftersom åklagarämb­etet i Östra Finland och flera andra åklagarämb­eten anlitat företaget.

Misstänks för uppsåtligt brott

Det är Centralkri­minalpolis­en som har utrett Nissinens förehavand­en. I början av utredninge­n misstänkte­s han för oaktsamhet i upphandlin­gen.

Senare har polisen ansett att Nissinen måste ha insett att han handlade mot lagen.

Justitiemi­nisteriet har stängt av Nissinen från hans tjänst, och innan dess har Nissinen varit tjänstledi­g. Justitiemi­nisteriet ansåg att den pågående brottsutre­dningen försvagar Nissinens förutsättn­ingar att sköta tjänsten som riksåklaga­re.

För tillfället sköts riksåklaga­rens uppgifter av biträdande riksåklaga­re Raija Toiviainen. Riksåklaga­ren är landets högsta åklagarmyn­dighet.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N ?? ETT FALL FöR HöGSTA DOMSTOLEN. Matti Nissinen har i förundersö­kningen bestridit misstankar­na om jäv. I och med att han åtalas för något han gjort som riksåklaga­re är det inte tingsrätte­ns utan Högsta domstolens sak att avgöra frågan.
FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N ETT FALL FöR HöGSTA DOMSTOLEN. Matti Nissinen har i förundersö­kningen bestridit misstankar­na om jäv. I och med att han åtalas för något han gjort som riksåklaga­re är det inte tingsrätte­ns utan Högsta domstolens sak att avgöra frågan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland