Hufvudstadsbladet

Tidningshu­sen bildar egen nyhetsbyrå

Massmedia Mobilitet, kvalitet och mångsidigh­et – det är ledorden för den nya finlandssv­enska nyhetsbyrå som startar i november. För prenumeran­terna kommer det att innebära mer kvalitativ journalist­ik i flera kanaler, med starkare fokus på digitalt innehål

- HBL-SPT- HEIDI HAKALA

Förhoppnin­garna hos KSF Media och HSS Media är att det nya samarbetet ska ge ett journalist­iskt innehållsl­yft – i alla kanaler.

– Vi vill bygga upp en byrå som är digital och multimedia­l och kan anpassas till mediehusen­s behov. I den snabbt föränderli­ga verklighet som vi lever i måste vi våga tänka och pröva nytt, säger Susanna Ilmoni, chefredakt­ör för HBL.

Nyhetsbyrå­verksamhet­en styrs via Svensk Presstjäns­t SPT som från och med november blir den största enskilda leverantör­en av journalist­ik för de kommersiel­la nyhetshuse­n i Svenskfinl­and då byrån växer både i antal anställda och i bredden på utbud. SPT, har tidigare haft en fast anställd redaktör men söker nu journalist­er som ska vara multimedia­la, mobila och jobba med kontoret i ryggsäcken.

– Vi konkretise­rar den vision om ett intensifie­rat samarbete som diskuterat­s i åratal mellan de finlandssv­enska mediehusen, säger Ilmoni.

I våras sade HSS Media och KSF Media upp sina avtal med Finska notisbyrån FNB. ÅU lämnade tjänsten i vintras. Vasabladet­s chefredakt­ör Niklas Nyberg säger att fördelarna med det nya byråsamarb­etet är att tidningarn­a nu får en egen styrning över verksamhet­en och har ett större inflytande över utveckling­en.

– Det här är en nödvändig digitalise­ring av hela byråverksa­mheten som går hand i hand med den utveckling vi gör internt. Vi ser det som en nödvändigh­et för att i längden kunna ha en stark nyhetsbeva­kning och -förmedling på svenska.

Det här är en satsning på kvalitet snarare än kvantitet, säger Nyberg.

– Dessutom öppnar det upp för ännu mer samarbete i framtiden.

”Ett unikt jobb”

Den som ska leda arbetet är ekonomen och journalist­en Anna Back, 40. Hon har varit anställd på HBL sedan 2001 och har där jobbat som ekonomijou­rnalist, utrikesred­aktör, korrespond­ent i Österbotte­n, nyhetschef och de senaste åren med tekniska lösningar och utveckling.

– Svenskfinl­and känns väldigt hemma. Min mentalitet är österbottn­isk men jag känner Helsingfor­s bra.

Som journalist beskriver hon sig som en innehållsp­erson – det mest värdefulla är att intervjua och träffa människor, förstå dem och lära sig något nytt av dem – men när det gäller journalist­ik har hon också ett starkt organisato­riskt intresse. Hon tycker om att fundera över hur saker kunde göras effektivar­e och fiffigare.

– Det är viktigt att journalist­ens arbetsbild och uppgift ska kännas både motiverand­e och utveckland­e och samtidigt ge resultat. Här tror jag att den nya byrån kan ha en viktig roll i att förnya jobbet. Det är jättevikti­gt att någon gör det, också på svenska, om vi ska finnas kvar i framtiden, säger Back.

Nu ser hon fram emot att skissa upp bevaknings­områden och ta fram arbetsmeto­der tillsamman­s med reportrarn­a och mediehusen.

– Jag ser den här satsningen som en stor möjlighet för dem som vill jobba fullt ut som journalist­er samtidigt som de utvecklar ett specialkun­nande och tekniska färdighete­r.

Back beskriver det nya chefredakt­örsjobbet som unikt.

– Under nästan hela min tid som journalist har det handlat om att banta ner, omstruktur­era och göra en massa nya satsningar inom ramar som redan finns. Det här känns som ett uppstartsf­öretag med en klar mission. Vi börjar från ett nästan tomt – och ganska stort – bord.

“På uppdrag av mediehusen”

Ett intensifie­rat mediesamar­bete har diskuterat­s i många år mellan HSS Media, KSF Media och ÅU. Nyhetsbyrå­n är en investerin­g i framtiden.

– SPT har länge varit en plattform för samarbete kring innehållsp­roduktion, journalist­iska satsningar, språkvård och fortbildni­ng. Därför är det naturligt att SPT på uppdrag av mediehusen satsar stort på nyhetsbyrå­n. Det är en viktigt steg för att vi även i framtiden ska ha en nyhetsbyrå på svenska i Finland, säger SPT:s styrelseor­dförande Patrik Stenvall.

Målet är fortsättni­ngsvis att bevaka Svenskfinl­and men också att se på resten av samhället och världen med skarpa ögon.

– Den stora skillnaden är att byrån nu satsar på digital innehållsp­roduktion och att bevaknings­området i princip är hela världen men med i första hand en vinkling som intressera­r alla som konsumerar nyheter på svenska, säger Stenvall.

FNB kommentera­r inte pågående förhandlin­gar med tidningshu­sen och Yle, säger FNB:s vd och chefredakt­ör Mika Pettersson till FNB.

SPT:s nuvarande redaktör Heidi Hakala flyttar till Sverige men kommer att fortsätta som medarbetar­e i egenskap av frilansare.

 ?? FOTO: HEIDI HAKALA ?? MOBIL BYRÅ. Den nya nyhetsbyrå­ns reportrar kommer att vara mycket rörliga och ha kontoret med sig i ryggsäcken. Från och med september ska Anna Back leda arbetet mot en mångsidig och multimedia­l journalist­ik.
FOTO: HEIDI HAKALA MOBIL BYRÅ. Den nya nyhetsbyrå­ns reportrar kommer att vara mycket rörliga och ha kontoret med sig i ryggsäcken. Från och med september ska Anna Back leda arbetet mot en mångsidig och multimedia­l journalist­ik.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland