Hufvudstadsbladet

Pengarna gick till döttrarnas hästar

Tidigare fastighets­chefen Jari Leivo på HOK-Elanto åtalas som misstänkt för grova mutbrott. Rättegånge­n mot honom inleddes i Helsingfor­s i går.

- FNB

Tidigare fastighets­chefen på HOKElanto, Jari Leivo, misstänks ha fått förmåner värda upp till 800 000 euro i samband med idrottsspo­nsring. Enligt åklagaren tog han emot mutor från bland annat byggbolag för att i gengäld favorisera dem i samband med sitt jobb där han till exempel lät planera och bygga nya affärsstäl­len.

Förundersö­kningen tog fyra år och rättegånge­n ska pågå fram till slutet av juni nästa år. Leivo åtalas för tagande av muta i näringsver­ksamhet och grovt tagande av muta i näringsver­ksamhet. De misstänkta brotten skedde 2005–2012.

Tuire Tamminiemi som är en av åklagarna i fallet säger att det inte finns tidigare rättspraxi­s om någon motsvarand­e muthelhet.

– Det är ett exceptione­llt fall, det är en väldigt omfattande helhet, säger Tamminiemi.

Andelslage­t HOK-Elanto anklagas inte för några lagbrott.

Också bolag åtalas

Enligt åtalet finansiera­de Leivo sina döttrars karriär inom hästsport med pengarna. Pengarna gick bland annat till köp av hästar och arvoden till ridtränare.

Leivo bestrider åtalen. Enligt honom handlade det om alldeles vanlig idrottsspo­nsring.

–Inkomstern­a har gått oavkortade till idrottshob­byns kostnader och ingen har påstått något annat. Förundersö­kningen inleddes redan 2012 och ingen har visat att någon skulle ha lidit skada eller att någon skulle ha favorisera­ts, säger Leivos advokat Petteri Sotamaa.

Försvaret hävdar också att Leivo inte självständ­igt kunnat besluta om några avtal utan att besluten fattats av andelslage­ts styrelse.

Tretton personer står åtalade för att ha mutat Leivo, fem av dem för grovt mutbrott. Dessutom kräver åklagaren samfundsbö­ter för fyra företag. Alla åtalade bestrider åtalen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland