Hufvudstadsbladet

Nya planer för Heikintori i Hagalund

- NICLAS LöNNQVIST

Finlands nästäldsta köpcentrum, Heikintori i Hagalund i Esbo, ska utvecklas och moderniser­as. Det snart 50-åriga huset är i behov av en totalrenov­ering.

Köpcentret Heikintori är ritat av arkitekt Aarne Ervi. Köpcentret som stod färdigt 1968 hör till de hus som är skyddade. De senaste årtiondena har köpcentret förfallit och en stor del av butiksutry­mmena i de övre våningarna har stått tomma. I köpcentret finns nu restaurang­er, några kiosker, butiker och en del andra småföretag. Postkontor­et flyttade ut i somras. Heikintori har haft problem med att locka kunder när nya köpcentra som Ainoa, Iso Omena och Sello har byggts i Esbo.

Köpcentret ägs till största delen av fastighets­förvaltnin­gsbolaget Citycon Oyj. Planerna för köpcentret­s framtid har länge varit oklara. Ännu för ett år sedan på våren övervägde Citycon att sälja huset, men nu finns det planer på att utveckla köpcentret. Parkerings­huset invid köpcentret ska rivas och ersättas med ett bostadshus. En detaljplan är under planering. Detaljplan­en ska stadsplane­ringsnämnd­en i Esbo bekanta sig med nästa år. Citycon hoppas på att ett förnyat köpcentrum ska vara färdigt 2021.

 ?? FOTO: NICLAS LöNNQVIST ?? UPPFRäSCHN­ING VäNTAR. Köpcentret Heikintori i Hagalund väntar på att renoveras.
FOTO: NICLAS LöNNQVIST UPPFRäSCHN­ING VäNTAR. Köpcentret Heikintori i Hagalund väntar på att renoveras.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland