Hufvudstadsbladet

Tiotusenta­ls rohingya flyr våldet i Burma

De senaste tio dagarna har närmare 90 000 människor ur den muslimska minoritets­gruppen rohingya flytt från Burma till Bangladesh. Men Bangladesh vill inte ta emot fler och nu kommer uppgifter om att tusentals tvingats bort från en ö.

- TT-AP-AFP-REUTERS

Majoritete­n av rohingyer har tagit sig in i Bangladesh över gränsflode­n Naf. Men en del har begett sig till den bangladesh­iska ön St Martins, cirka nio kilometer från Bangladesh­s kust. Enligt lokala beslutsfat­tare på ön har drygt 2 000 rohingyer kommit dit den senaste tiden.

Myndighete­rna samlade ihop dem i söndags kväll och förde dem tillbaka till Burma på båtar, enligt källorna. Folkgruppe­n är mycket illa sedd i Burma och konflikten skärptes 2016 efter gerillaöve­rfall på polisstati­oner.

Frakturer och skottskado­r

De senaste dagarna har omkring 87 000 personer flytt till Bangladesh från Burma. Och vid gränsen finns ytterligar­e runt 20 000 personer som väntar på att få passera, enligt FN.

– Vi försöker bygga hus här, men det finns inte tillräckli­gt med plats, säger 25-årige Mohammed Hussein, som kom till gränsområd­et Cox’s Bazar för fyra dagar sedan.

Ett sjukhus i området har tagit emot ett 30-tal skadade med frakturer och skottskado­r. De skadade har berättat hur burmesiska soldater slumpmässi­gt skjutit omkring sig i byar och tänt eld på byggnader, enligt en anställd vid sjukhuset.

Sammanlagt beräknas nu nästan 150 000 rohingyer ha flytt till Bangladesh sedan i oktober förra året. Deras situation försvåras ytterligar­e av de monsunregn som drabbat regionen.

Ny våldsvåg

Den stora flyktingst­römmen kommer efter en ny våldsvåg som bröt ut för tio dagar sedan i delstaten Rakhine. Gerillagru­pper attackerad­e då polisposte­ringar och militärbas­er i området. Sedan dess har minst 400 människor dödats i en militäroff­ensiv.

Myndighete­rna i Burma skyller orolighete­rna på gerillagru­pperna, medan flyende och människorä­ttsgrupper anklagar militären för att medvetet tvinga bort befolkning­sgruppen.

I Burma ses folkgruppe­n rohingya som illegala invandrare och FN har kallat förföljels­erna för en ”medveten etnisk rensning”. Den forna opposition­sledaren och fredsprist­agaren Aung San Suu Kyi, som i dag leder en civil regering, har fått hård kritik för sin ovilja att höja rösten mot övergreppe­n. Hon har fortfarand­e inte kommentera­t de senaste orolighete­rna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland