Hufvudstadsbladet

Merkel leder stort efter tv-debatt med Schulz

Angela merkel ser ut att gå mot en fjärde period som Tysklands förbundska­nsler sedan hennes rival martin Schulz inte lyckades stoppa henne i en avgörande tvdebatt, tre veckor innan valet.

- FNb–afP

Söndagens tv-debatt på bästa tittartid hade betecknats som Schulz sista chans att vinna över väljarna och stoppa sin dalande stjärna.

Men mätningar efter den 90 minuter långa tv-debatten, som sågs av över 16 miljoner människor, gav Merkel en klar fördel över Schulz.

”Merkel gav ett säkert intryck, medan Schulz inte fick in ett enda slag. Kandidaten är en hedervärd man, men det räcker inte för att bli förbundska­nsler”, skriver tidningen Süddeutsch­e Zeitungs kommentato­r Heribert Pranti.

Miljoner väljare har fortfarand­e inte bestämt hur de ska rösta. Schulz hade hoppats på att tv-debatten skulle utplåna det stora försprång på 17 procentenh­eter som Merkels CDUparti och dess bajerska systerpart­i CSU har över Socialdemo­kraterna inför valet den 24 september.

merkel parerade Schulz kritik

Schulz anklagade Merkel för att ha låtit bli att konsultera sina EUgrannar när hon beslutade att öppna Tysklands gränser för flyktingar 2015. Men Merkel tog det lugnt.

– I en förbundska­nslers liv finns det stunder då man måste fatta snabba beslut, svarade Merkel.

Och när Schulz sade att han ska avsluta EU:s medlemskap­sförhandli­ngar med Turkiet var Merkel snabb att replikera att hon aldrig har kunnat se Turkiet som ett EU-land.

Merkel tillade att hon, tillsamman­s med EU-partner, ska utreda om det går att avsluta medlemskap­sförhandli­ngarna.

Merkels hårda linje kommer sedan Turkiet gripit ytterligar­e två tyskar – ”av politiska skäl” enligt Tyskland.

I övrigt fick tv-debatten kritik för att den inte var en egentlig debatt.

”Ingenting om klimat, ingenting om undervisni­ng, ingenting om digitalise­ring”, twittrade De grönas partiledar­e Cem Özdemir under debatten.

 ?? Foto: DPA / LEHtIKUVA ?? debatt. Angela Merkel och Martin Schulz under tv-debatten i söndags.
Foto: DPA / LEHtIKUVA debatt. Angela Merkel och Martin Schulz under tv-debatten i söndags.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland