Hufvudstadsbladet

Krigsretor­ikens skeppsbrot­t

-

Åland är en nagel i ögat på alla rättänkand­e militarist­er. Så var det också på 1990-talet då marinen med kanonbåtar testade Åland, alltså kränkte Åland. Så är det nu då Nato pressar på – manna regnar ner från himlen på det militära etablissem­anget och en absurd maktretori­k frodas. Det anställs ”forskare” som säger rätta saker: säkerhetsp­olitik, maktbalans, rustningss­piral och ryska hot. Till retoriken hör inte dialog, förtroende och glädje.

Knepigare är förstås marinkomme­ndör Clive Johnstones uttalande om att han skulle ”älska att ha ett finskt krigsfarty­g vid sin sida om han hamnade i strid”. Där glimtar det lite till om kärlek låt vara i strid!

Huvudstabe­n motiverar inte sitt beslut om att porta ryska fyrmastare­n Kruzenster­n på Åland lika lite som USA meddelar om de har kärnvapen ombord på sina besökande krigsfarty­g.

Nato är ingen demokratis­k institutio­n. De militära besluten fattas uttrycklig­en av en amerikansk general. Finländarn­a har varit skeptiska till en anslutning men med en bulldoggs envishet fattas beslut efter beslut som för Finland närmare Nato, nästa steg blir 2020. Ett entydigt riksdagsbe­slut fattas inte så länge folkopinio­nen är avvaktande.

Nato finns med i stort som smått. Finland har inte gått med i FN:s resolution för förbud mot kärnvapen. Sverige skrev under men har nu i dagarna fått kalla fötter för att Nato uttryckt sitt missnöje. Lydigt kommer Sverige att ta sig en funderare.

I slutet på 1930-talet blev Edvin Sundqvist ställd inför rätta för att hans tidning Vasabladet hade ”smädat vänskaplig­t sinnad stats överhuvud”, alltså Adolf Hitler. Ska opposition­en till USA och Natopoliti­ken gå ett liknande öde till mötes? Tyskland kunde inte lägga hela världen under sina fötter. Det kommer USA inte heller kunna.

Och Pommern får ligga ensam i Mariehamn. Ingen Kru- zenstern kommer och vänslas. Men om Kruzenster­n ändå kommer borde ålänningar­na förstå sitt eget bästa och bestycka Pommern. En stilenlig fajt mellan hundraårig­a Kruzenster­n och Pommern skulle vara i linje med stormanövr­arna i Östersjön! Det språket förstår huvudstabe­n.

LEIF HÖCKERSTED­T pacifist, Ekenäs

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland