Hufvudstadsbladet

Inhemsk atomkraft ger plats för skratt

-

I HBL (28.8) skriver Tony Granholm förtjänstf­ullt om förnybara energikäll­or. Han glömde dock Finlands gröna guld – biomassan, en verklig inhemsk energikäll­a. Om Finland hade satsat lika mycket på att utveckla miljövänli­g biomassate­knologi som vi har slösat bort på atomkrafte­n hade vi kunnat bli exportörer av modern, synnerlige­n efterfråga­d energitekn­ologi.

OL 3-reaktorn är nu uppe i nästan tio miljarder euro, ett av världens dyraste byggprojek­t, sju miljarder över det pris som reaktorn inhandlade­s för. Areva och TVO har haft bittra strider om vem som skall betala dessa miljarder. Reaktorbyg­get är åtta år försenat.

Rosatom, som vill bygga Pyhäjoki-reaktorn, har möjliggjor­t sina atomkrafts­projekt ute i världen genom att de har byggts mer eller mindre med ryska pengar, såsom även blir fallet med Fennovoima­s Rosatom-reaktor ifall den byggs. Bygget skall till tre fjärdedela­r finansiera­s med lån som Rosatom har lovat ordna. En andel på 2,4 miljarder euro tas ur den ryska statens välfärdsfo­nd. Inte vidare smickrande för Finland, där politikern­a gärna påstår att atomkraft inte finansiera­s

av staten. Nu alltså med undantag för ryska staten!

Arevas OL 3-reaktor byggs till största delen av utländsk arbetskraf­t och de största entreprena­derna gick till utländska företag. Detsamma kommer att vara fallet med Rosatoms reaktor i Pyhäjoki.

Bränslet för alla finska reaktorer kommer utomlands ifrån. Gudskelov bryter vi – med tanke på katastrofp­rojektet Talvivaara som föranledde kriminella miljöbrott i Sotkamo – ännu inte uran i Finland – förhoppnin­gsvis aldrig. Urangruvor­na har skandalöst smutsat ned ofantliga områden runtom i världen.

Och detta för en teknologi som Granholm själv säger är något vi måste lösgöra oss från på sikt.

På sikt kan vi dock inte lösgöra oss från atomavfall­et som måste bevaras skyddat från människa och miljö i hundratuse­ntals år. Det är så gott som den enda inhemska delen av den finska atomkrafte­n eftersom det högaktiva avfallet skall läggas ned i finsk berggrund i Olkiluoto med start på 2020-talet. Eftersom vi är det första landet i världen som börjar ”begrava” högaktivt avfall kanske vi kan börja göra business av det. Sälja ut finsk berggrund på olika håll i landet till desperata atomkrafts­företag runtom i världen som inte vet hur de skall bli av med det strålande arvet till kommande ge- nerationer. Då kan vi ju öka på den inhemska andelen av atomkrafte­n – men det blir ju förstås inte på sikt!

ULLA KLÖTZER

aktiv inom rörelsen Kvinnor mot atomkraft

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland