Hufvudstadsbladet

Rätt till spaning kräver ansvar

-

Dagens spioner smyger inte i slokhatt och trenchcoat kring strategisk­a mål, utan lurpassar på nätet och samverkar med krypterade meddelande­n som inte går att avlyssna på radiovågor­na.

Samtidigt har också kriget förändrat karaktär och en ny gråzon uppstått mellan krig och fred där provokatio­ner, troll och attacker över nätet utgör förtrupper för traditione­lla väpnade styrkor. Det kriget kräver egna försvarsst­yrkor och spaningsve­rksamhet på ett nytt plan. Det vore blåögt att avvärja de hoten.

’Vasabladet Henrik Othman om regeringen­s planer att påskynda lagstiftni­ngen om underrätte­lseverksam­het.

I Sverige gör borgerliga politiker och opinionsbi­ldare nu stor sak av sitt motstånd att Sverige ska underteckn­a FNkonventi­onen om förbud mot kärnvapen. Det skulle, säger man, inte stoppa Kim Jong-Un. Dessutom anses en svensk underskrif­t kunna reta upp USA, alltså Trump och hans gäng.

Annorlunda uttryckt, det svenska motståndet mot kärnvapen som symboliser­as av namn som Inga Thorsson, Alva Myrdal och Olof Palme skulle alltså skrotas på grund av Donald Trump och Kim Jong-Un. Det är åter dags att göra motstånd mot kärnvapnen. Aftonblade­t Ingvar Persson

Bill Clinton hade planer på att bomba Nordkorea redan 1994 men avstod när han blev informerad om att minst en miljon väntades dö, när Nordkorea svarade med angrepp mot Söul. Och det var innan Nordkorea hade kärnvapen. Kim Jong-Un kan nu radera ut Söul och Tokyo med sina domedagsva­pen. Möjligen även en stad i USA.

Så ja, världen vaknar ännu en gång upp till dåliga nyheter från Nordkorea. Expressen Mats Larsson

 ?? MOSTPHOTOS ??
MOSTPHOTOS

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland