Hufvudstadsbladet

Ingen enda förbättrin­g

-

Mika Lille skriver bra om vikten av att hjälpa de fattigaste i samhället (HBL 30.8). Denna regering har aldrig haft någon sådan målsättnin­g och som den inre opposition­en inom Centern uppger följer partiet i regeringsp­olitiken inte alls Santeri Alkios ideal för en centerpoli­tik. Som känt betonade han en socialpoli­tik som respektera­r människovä­rdet.

Utslagning­en av de nödställda har kontinuerl­igt förvärrats och den nya budgeten ger ingen förbättrin­g. Den höjer garantipen­sionen med 15 euro och det är bra att göra det, men den höjningen hjälper inte med en enda cent de fattigaste pensionäre­rna som är beroende av utkomststö­d. När garantipen­sionen stiger med 15 euro sjunker utkomststö­det med 15 euro.

En höjning av garantipen­sionen med 15 euro sänker även bostadsbid­raget, beroende på hyran, med fem–åtta euro. Nettovinst­en är under tio euro. Inte nog med det, regeringen försämrar även bostadsbid­raget med andra metoder. Hittills har det justerats med hyresindex, men från nästa år med bara konsumentp­risindex. Under flera år har hyresindex­et varit mer än dubbelt så högt som konsumentp­risindexet och tidvis tre eller fyra gånger högre. Men regeringen tar till ännu hårdare utslagning­smetoder då den även försämrar normhyrans nivå genom att införa ett tak för hyran per kvadrat.

Ytterligar­e har Folkpensio­nsanstalte­n (FPA) försämrat tillämpnin­garna av utkomststö­det jämfört med socialbyrå­erna. Överföring­en av utkomststö­det till FPA blev ett fullständi­gt fiasko för de nödställda i samhället. Man kan även starkt betvivla om FPA följer grundlagen i de nya tilllämpni­ngarna. Och lagövervak­ningen för de nödställda­s rättsskydd i Finland fungerar inte alls.

I den allmänna debatten som redan förts om budgeten har många frågat om de fattigaste arbetslösa eller pensionäre­rna får en enda förbättrin­g och svaret är nej och åter nej. Regeringen och riksdagen tar inget ansvar för att minska på den förvärrade utslagning­en med dess förödande konsekvens­er för en stor mängd medborgare som förpassats till den sociala misärens avgrund.

BO HOLMBERG Karis

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland