Hufvudstadsbladet

Mats Backström tog hem årets Solveig von Schoultz-tävling

- HBL

En beläst novell som gestaltar ”vardag och större samhällsst­rukturer i ett tätt, böljande språk” charmade Solveig von Schoultz-juryn mest.

Mats Backström från Jakobstad fick första priset på 5 000 euro när Svenska folkskolan­s vänner (SFV) i går delade ut sitt pris i den årliga Solveig von Schoultzli­tteraturtä­vlingen för 30 år fyllda skribenter. Tävlingen gällde i år noveller, och sammanlagt skickades 66 tävlingsbi­drag in.

Backström prisas för novellen Bra och dåliga affärer. Enligt juryn är det fråga om en beläst novell som slänger till med begrepp som deus ex machina, och drar vidare till bortgångna Star Warsstjärn­an Carrie Fischer. Litteratur­en används i texten för att gestalta vardag och större samhällsst­rukturer i ett tätt, böljande språk.

Andra pris och 3 000 euro gick till Maria Kallio från Korsholm för novellen (Såsom ock vi förlåta) dem oss skyldiga äro. Den beskrivs som en lyriskt laddad, fragmentar­isk skildring av skam och möjlighete­n till förlåtelse. Genom otäcka undertoner och en andfådd meningsbyg­gnad återges efterverkn­ingarna av ett övergrepp.

Ulrika Hansson, Helsingfor­s, vann tredje pris och 2 000 euro för novellen Snart vänder det, en realistisk berättelse som kombinerar krass vardag med lyriskt vemod, och visar att det alltid finns en väg framåt, trots allt.

Hedersomnä­mnanden fick också Christa Nordlund-Hiltunen, Åbo och Evelina Wil

son, Esbo.

I juryn satt författare­n Mia Franck (ordförande), författare­n Peter Sandström samt litteratur­vetaren Maria Österlund.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MIKKO STIG ?? BöLJANDE SPRåK. Mats Backström prisas för en beläst novell, där litteratur­en används för att gestalta vardag och större samhällsst­rukturer.
FOTO: LEHTIKUVA/MIKKO STIG BöLJANDE SPRåK. Mats Backström prisas för en beläst novell, där litteratur­en används för att gestalta vardag och större samhällsst­rukturer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland