Hufvudstadsbladet

Undantagsl­ag väcker försiktigt intresse

Budget, spaningsla­gar och eutanasi stora frågor i riksdagen

-

Professor Martin Scheinins förslag om hur man kan gå tillväga med underrätte­lselagen väcker försiktigt intresse bland opposition­sledamöter i riksdagen. Scheinin anser att spaningsla­garna helst borde förnyas inom ramen för grundlagen, men ger som alternativ ett tillfällig­t undantag, i stället för att ändra grundlagen permanent.

När riksdagen inledde hösten ville ledamötern­a också påminna om att allt inte kan bekämpas enbart med hårdare tag.

– Man får inte invaggas i tron att det räcker med en lag för att före- bygga allt ont människor kan göra, säger Anna-Maja Henriksson (SFP).

För hårda tag har regeringen också haft i biståndspo­litiken, anser merparten av opposition­en. Stefan Wallin (SFP) säger att Finland riskerar att ansluta till en suspekt skara länder som de facto inte ens försöker nå målet på att vika 0,7 procent av bnp för bistånd, fastän det är det långsiktig­a målet på pappret.

De gröna och SDP säger att det också vore i finländarn­as subjektiva intresse att hjälpa de utsatta, eftersom misären ökar flyktingst­römmarna.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN ?? NY PRAKT. Wäinö Aaltonens originalsk­ulpturer i gips, som blivit förgyllda, avtäcktes i går då riksdagen samlades till plenum i det nyrenovera­de Riksdagshu­set efter två år i exil. För första periodens ledamöter är det premiär i granitborg­en.
FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN NY PRAKT. Wäinö Aaltonens originalsk­ulpturer i gips, som blivit förgyllda, avtäcktes i går då riksdagen samlades till plenum i det nyrenovera­de Riksdagshu­set efter två år i exil. För första periodens ledamöter är det premiär i granitborg­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland