Hufvudstadsbladet

”Undantagsl­ag är en intressant idé”

Riksdagen Professor Martin Scheinins öppna brev till opposition­en om underrätte­lselagen, och vilka möjlighete­r det i princip finns att förhandla om tillvägagå­ngssättet, väckte intresse bland ledamöter som samlats i Riksdagshu­set efter två års exil.

- SYLVIA BJON 029 080 1310, sylvia.bjon@hbl.fi

– I plenisalen fattar vi alla beslut under ögonen på den lille pojken i skulpturen Framtiden, sade talman Maria Lohela då riksdagen samlades i plenisalen, under Wäinö Aaltonens nyförgylld­a skulpturer, efter två års exil.

Framtiden var också samtalsämn­et bland ledamötern­a då det gällde de omtalade spaningsla­garna, eller underrätte­lselagarna.

Professor Martin Scheinin, expert på internatio­nell rätt och grundlägga­nde rättighete­r, har i ett öppet brev påtalat att det finns flera sätt att gå tillväga än att klubba igenom underrätte­lselagarna med en grundlagsä­ndring i försnabbad ordning.

– Det skulle vara en öppen port för alla kommande majoritets­regeringar att tillägga nya spaningsbe­fogenheter, skriver Scheinin och tillägger talesättet att ”mycket vill ha mer”.

Han anser att det bästa vore att ändra lagstiftni­ngen inom ramen för nuvarande grundlag, men nämner också alternativ­et att stifta en tillfällig undantagsl­ag – då skulle inte grundlagen stå öppen för ytterligar­e ändringar som inskränker på rätten till privatliv, menar han.

Riksdagsle­damot Krista Mikkonen (Grön), som sitter i försvarsut­skottet, tycker att resonemang­et är intressant.

– Tydliga begränsnin­gar är väldigt viktigt ifall grundlagen ändras, så att skyddet för privatliv inte blir beroende av tolkningar. Grundlagen finns uttrycklig­en till för att tåla tidens tand. Scheinins tankar om undantag på viss tid är intressant­a, säger Mikkonen.

Hon påpekar att ingen ännu sett regeringen­s förslag, och att det inte lönar sig att debattera i affekt.

– Händelsern­a i Åbo påverkar nu diskussion­en och skapar räds-

la, samtidigt som vi vet att nya spaningsla­gar i sig inte skulle ha hjälpt.

SFP understryk­er att lagberedni­ngen måste vara mycket bra, och att bedömninge­n görs när den är klar. Anna-Maja Henriksson (SFP) vill dessutom ha klart vad tidtabelle­n är – om riksdagsbe­handlingen kommer i gång i vår kan det vara fråga om mindre än ett års skillnad mellan snabbare förfarande och att låta grundlagsä­ndringen vänta över valet 2019.

Ben Zyskovicz (Saml) anser att det är bättre ju tidigare spaningsla­garna uppdateras.

– Jag anser att lagen behövs, och jag tror få tvivlar på det. Om det blir färdigt ett år tidigare eller senare? När det gäller att stärka vår säkerhet är det bättre med tidigare. Vem vet vad som händer under ett år, så varför dröja, säger Zyskowicz.

Henriksson och Eva Biaudet (SFP) vill lyfta upp alla andra saker som påverkar samhällssä­kerheten, de sociala frågorna och samhällskl­imatet, till exempel. Biaudet anser att Scheinin ger värdefull insikt om vilka alternativ som finns.

– Det här visar hur otroligt viktigt det är att lyssna på experter i lugn och ro. Man har hittills bara talat om den försnabbad­e grundlagsp­rocessen, men det finns anslutande alternativ som vi säkert kommer att begrunda. Det är en viktig påminnelse om att inget är enkelspåri­gt, säger Biaudet.

Tytti Tuppuraine­n (SDP) anser att det är viktigt att lagstiftni­ngen förnyas, men det får inte ske en kritisk förändring i rättstaten. Är det möjligt att tänka sig undantagsl­ag i stället för att permanent skriva om grundlagen? – Det borde inte uteslutas. Det kan vara möjligt, säger Tuppuraine­n, som tillsamman­s med sin riksdagsgr­upp avvaktar själva innehållet i lagförslag­en.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / MIKKO STIG ?? Riksdagsle­damöterna fick höra en barnkör sjunga innan det var dags för invignings­kaffe i det nyrenovera­de Riksdagshu­set.
FOTO: LEHTIKUVA / MIKKO STIG Riksdagsle­damöterna fick höra en barnkör sjunga innan det var dags för invignings­kaffe i det nyrenovera­de Riksdagshu­set.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA / MIKKO STIG ?? INNEHåLLET FöRST. Underrätte­lselagen måste beredas noggrant, säger Anna-Maja Henriksson (SFP).
FOTO: LEHTIKUVA / MIKKO STIG INNEHåLLET FöRST. Underrätte­lselagen måste beredas noggrant, säger Anna-Maja Henriksson (SFP).
 ?? FOTO: LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI ?? INTRESSANT­A TANKAR. Det säger De grönas gruppordfö­rande Krista Mikkonen om professor Martin Scheinins alternativ för processen med underrätte­lselagen.
FOTO: LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI INTRESSANT­A TANKAR. Det säger De grönas gruppordfö­rande Krista Mikkonen om professor Martin Scheinins alternativ för processen med underrätte­lselagen.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland