Hufvudstadsbladet

Stor dag för färska ledamöter

- SYLVIA BJON

Tisdagen var en speciell dag för alla första periodens riksdagsle­damöter, eftersom de ännu inte arbetat i Riksdagshu­set på grund av renovering­en. SDP:s partiledar­e Antti Rinne är en sådan ”nykomling” som får börja jobba i granitborg­en från och med nu.

– Jag tror och hoppas det blir en högtidliga­re diskussion här, säger Rinne.

Han ser budgetdeba­tten, underrätte­lselagen och flera säkerhetsf­rågor som en del av de tunga ämnena i riksdagen i höst.

Också Veronica Rehn-Kivi (SFP), som själv är arkitekt, säger att miljön betyder mycket för stämningen. Hon beundrar plenisalen och det djupt turkosa, högblanka taket i riksdagens kafé.

För Veronica Rehn-Kivi kommer hösten att handla om många stora principfrå­gor. Valfrihete­n i vården kommer på ny remiss, och då engagerar det beslutsfat­tarna också i egenskap av kommunpoli­tiker.

Medborgari­nitiativet om eutanasi blir en tung fråga i social- och hälsovårds­utskottet.

– Jag vill ännu lyssna på experterna. Jag har varit ganska kritisk till eutanasi eftersom jag anser att mycket talar emot, och den största orsaken är läkarkåren­s ställnings­tagande. Det handlar ju om deras uppdrag, och det måste respektera­s. Men vi får se, säger Rehn-Kivi.

Alkohollag­en är en annan fråga som delar ledamötern­a. Rehn-Kivi säger att hon tidigare förespråka­t vin i mataffärer­na, men börjat tänka om.

– Jag har ändrat mig. Det handlar inte bara om att få välja själv, utan om hälsoeffek­terna.

För veteranern­a i riksdagen var nyöppninge­n ett kärt återseende.

Ben Zyskowicz (Saml), som aktivt brukar utropa inpass från salen, ser fram emot akustiken.

– Akustiken gör att replikerna hörs bättre, och det är ju det som är meningen! Så det blir fler sådana nu? – Jag har varit såpass aktiv redan hittills, så nivån stiger knappast för min del, men kanske andra också aktiverar sig mer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland