Hufvudstadsbladet

Pengarna bränner i fickan på Spondas förra ägare

I somras såldes fastighets­bolaget Sponda till ett amerikansk­t placerings­bolag för 1,76 miljarder euro. Som en följd av affären sitter de tidigare storägarna på penninghög­ar som väntar på att återinvest­eras. Konstsamfu­ndets vd Kaj-Gustaf Bergh säger att fö

- MARIA GESTRIN-HAGNER 029 0801 297, maria.gestrin-hagner@ksfmedia.fi

Investerin­gsbolaget Mercator Invest ska inom september månad hålla bolagsstäm­ma för att dela ut nästan en halv miljard euro, pengar som bolaget fick då Sponda i somras såldes till det amerikansk­a placerings­bolaget Polar Bidco. Mercator Invest ägde 28 procent av Sponda innan affären. Största ägare i Mercator Invest är föreningen Konstsamfu­ndet med 66 procent av aktierna. På andra plats kommer Svenska litteratur­sällskapet med en andel på drygt nio procent och tredje största ägaren Sigrid Juselius stiftelse med knappa 8 procent. Som en följd av affären får till exempel Konstsamfu­ndet 327 miljoner euro som nu ska placeras på annat håll.

Konstsamfu­ndets vd Kaj-Gustaf Bergh säger att man kommer att placera tillgångar­na i enlighet med föreningen­s placerings­strategi som utgår från ett evighetspe­rspektiv och att målsättnin­gen är en diversifie­rad portfölj som ger en säker och god avkastning.

– I och med att vi är en långsiktig placerare har vi möjlighet att ta större risker än placerare med en kortare horisont och därmed kan vi ha en aktiedomin­erad portfölj. Aktiekurse­rna befinner sig på en rätt hög nivå men samtidigt är det många bolag som betalar god utdelning. Därför upplever jag inte aktier som ett dåligt investerin­gsalternat­iv.

Nya fastighets­investerin­gar på lut

Innan försäljnin­gen av Sponda var hälften av Konstsamfu­ndets förmögenhe­t bunden i fastighete­r och eftersom man håller fast vid sin placerings­strategi kan man anta att föreningen på sikt kommer att göra nya fastighets­relaterade placeringa­r. Blickarna riktas i första hand på hemmamarkn­aden i och med att avkastning­en på investerin­gar i Finland är skattefri för en allmännytt­ig aktör som Konstsamfu­ndet.

Sannolikt är att föreningen också sneglar på bolag där den kunde köpa en betydande andel för att bli en aktiv ägare.

– Det alternativ­et finns förstås om det dyker upp något intressant, men sådana bolag brukar inte finnas på hyllan i lager, utan dyker upp när de dyker upp, säger Bergh.

Ett scenario som har kastats fram i placerarkr­etsar är att Spondamilj­onerna kunde användas till att köpa loss sorgebarne­t Stockmann från börsen, vilket skulle ge varuhuskon­cernens storägare friare händer och en möjlighet att komma åt det lågt värderade bolagets dyra kronjuvel, varuhusfas­tigheten i Helsingfor­s centrum.

Ett annat tänkbart objekt som lyfts fram bland placerare är fastighets­bolaget Orava bostadsfon­d som har misskötts vilket har gjort att värdet på aktien ligger långt under substansvä­rdet. För stunden finns ett fientligt köpbud på Orava och bolaget letar just nu efter konkurrera­nde bud. Då är det inte osannolikt att de tidigare Spondaägar­na som sitter på lösa pengar som man dessutom gärna skulle placera i fastighete­r, får frågan om de är intressera­de. Men det är inte sagt att Oravas fastighete­r duger. Konstsamfu­ndet äger KSF Media som ger ut bland annat Hufvudstad­sbladet.

 ?? FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON ?? PENGAR På HöG. Efter att Sponda såldes i somras fick Mercator Invests ägare loss hundratals miljoner som nu ska återinvest­eras, men i vad? KajGsutaf Bergh siktar på säker och god avkastning.
FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON PENGAR På HöG. Efter att Sponda såldes i somras fick Mercator Invests ägare loss hundratals miljoner som nu ska återinvest­eras, men i vad? KajGsutaf Bergh siktar på säker och god avkastning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland