Hufvudstadsbladet

Hälsoklyft­an mellan rika och fattiga har rentav vuxit

- FNB

Hälsoklyft­an mellan olika inkomstgru­pper har rentav vuxit, visar en ny rapport av Institutet för hälsa och välfärd (THL). Trots att klyftan för den förväntade livslängde­n har krympt en aning under de senaste åren har klyftan för den upplevda hälsan ökat sedan 2008, uppger forsknings­professor Sakari Karvonen vid THL.

Finländarn­as hälsa har på det stora hela sett en positiv utveckling under de senaste decenniern­a. Skillnader­na mellan inkomstgru­pperna syns emellertid i till exempel det att de fattigas medellivsl­ängd är avsevärt kortare än de rikas.

Den förväntade livslängde­n är över tio år längre för rika män jämfört med fattiga män, då man jämför den rikaste tiondelen med den fattigaste. Skillnaden för kvinnor är aningen mindre, cirka fem år.

Enligt THL beror hälsoklyft­an mellan inkomstgru­pperna förutom utbildning och yrke även på början av livet och familjesit­uationen under barndomen. Människor med större inkomster använder sig också av fler tjänster i förhålland­e till sina behov.

En avsevärd del av dödlighets­klyftan beror på alkoholrel­aterade dödsfall. I mängden alkohol som rika och fattiga konsumerar är skillnaden dock inte så stor, utan det handlar främst om dryckesvan­or.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland