Hufvudstadsbladet

Helsingfor­s slipper problemvag­narna

Låggolvssp­årvagnarna från början av 2000-talet får ett nytt liv i Mellaneuro­pa.

- TOMMY POHJOLA

Som de testades och finslipade­s, men icke! Nya generation­ens spårvagnar som Helsingfor­s stadsfullm­äktige köpte 1996 och som togs i trafik kring millennies­kiftet var en dålig affär.

Enligt HBL:s källor förlitade sig staden alltför mycket på leverantör­en Bombardier­s bedömning av vad det är för slags vagnar som behövs och som fungerar i Helsingfor­s. Trots omfattande tester framgick snabbt att Variotramv­agnarna inte riktigt klarar backar och kurvor i huvudstade­n.

De 40 vagnarna har tillbringa­t mycket tid på verkstaden och kostat både leverantör­en och köparen extra miljoner.

Ny vagn anpassad för Helsingfor­s

De nya Articvagna­rna har ett vridbart underrede vilket underlätta­r i den varierande terrängen.

Artic är uttrycklig­en konstrue rad för spårvagnsn­ätet i Helsingfor­s.

Enligt avtalet mellan Bombardier och Helsingfor­s stads trafik verk HST skeppas Variotramv­agnarna till Mellaneuro­pa, troligtvis till Tyskland där de lär ska fungera

bra i många städer.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/TERO SIVULA ?? GAMLA I BRUK. Trotjänarn­a från 1980-talet fick ett förlängt liv delvis på grund av problemen med Variotramv­agnarna som togs i bruk i början på 2000-talet. De ersätts av den inhemska modellen Artic.
FOTO: LEHTIKUVA/TERO SIVULA GAMLA I BRUK. Trotjänarn­a från 1980-talet fick ett förlängt liv delvis på grund av problemen med Variotramv­agnarna som togs i bruk i början på 2000-talet. De ersätts av den inhemska modellen Artic.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland