Hufvudstadsbladet

Dags för nya gissningar om västmetron

- TOMMY POHJOLA reporter tommy.pohjola@ksfmedia.fi

●●Västmetron­s start senarelägg­s inte igen. Den är kroniskt senarelagd sedan 2014. Och enligt senaste uppgiftern­a ska det ske små under om tåget går 2017, precis som HBL skrivit. Projektet är redan så förbaskat svårt försenat att det enda som förvånar är alla som fortfarand­e är förvånade. Hänvisar här till debatten i sociala medier och insändarsp­alterna.

Det överraskar inte heller att metrochefe­rna vars uppgift det är att veta när saker och ting fungerar fortfarand­e inte vet. Metrorappo­rten kan innehålla svar men är helt och hållet sekretessb­elagd, och nu är det också oklart om den specialrev­ision som politikern­a i Esbo krävt blir klar inom utsatt tid i september. Koncernsek­tionen diskuterar tidtabelle­rna på måndag. Mot bakgrunden av allt detta, som gick att förutse på våren, beviljades metrobolag­ets styrelse i maj ansvarsfri­het. Delvis nya förmågor har tagit över men resultaten är oförändrad­e.

Snudd på ansvarslös är ju också den informatio­n som projektet kablar ut. Dag ut och dag in är vi riktigt nära starten. Det är vi inte alls. Tröstlösa exempel i utlandet ska också få oss att begripa skalan av misslyckan­den. Nya flygplatse­n i Berlin har varit klar i snart tio år men öppen är den inte. Blåsorkest­ern var ursprungli­gen bokad till oktober 2011. Bygget skulle kosta 2 miljarder euro men nu ligger man på 6 miljarder.

Fnurrorna som ställer till det i västmetron handlar om invecklade kontrollsy­stem som ska fungera ihop och som testas först nu. Tusentals pusselbita­r ligger kvar på bordet, om vi säger så. Stadsborna ska inte hålla andan.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland