Hufvudstadsbladet

Syns det blåvita i Nordea kraftigare?

Det väsentliga­ste för småplacera­re när det kommer till Nordeas beslut om huvudkonto­r är bankens resultatfö­rmåga och förmåga att betala ut utdelninga­r i framtiden. Så säger ordförande­n för Aktiespara­rnas centralför­bund Timo Rothovius. Det är främst privath

-

Nordea har utrett sina möjlighete­r att flytta huvudkonto­ret från Sverige till Finland eller till Danmark. Beslutet i frågan väntas äntligen i dag.

– Om de flyttar till Danmark skulle småplacera­re sannolikt förlora på beskattnin­gen på grund av svårighete­r med skatteprax­is. I fråga om beskattnin­gen skulle det sannolikt vara lika förmånligt för småplacera­re att Nordea kom till Finland som att det stannade i Sverige, säger Timo Rothovius.

Nordea har starka rötter även i Finland och i samband med fusionerna på 90-talet fanns det en landskamps­anda mellan Finland och Sverige i det nu nordiska Nordea. Under det senaste decenniet har bankens blåvita sida åter börjat växa. Sampo är nuförtiden den största aktieägare­n i Nordea och ordförande för bankens styrelseor­dförande är Björn Wahlroos. Även dess koncernche­f Casper von Koskull är finländare.

Flera analytiker tror att det är möjligt att huvudkonto­ret kommer att flytta till Finland. von Koskull konstatera­de i våras att EU:s bankunion är den viktigaste men inte den enda faktorn när de planerar flytten.

Finland är redan medlem i bankunione­n där en möjlig bankkris skulle lösas på en framför allt europeisk nivå. Danmark och Sverige har uppgett sig överväga medlemskap i bankunione­n.

Debatt om övervaknin­g och risker

Nordeas tidigare svängar med filialer och den nu aktuella flyttfunde­ringen har väckt diskussion om övervaknin­g och risker i Finland. Finansinsp­ektionens direktör Anneli Tuominen uppgav i våras att det vore en bra sak för Finlands finanssekt­or om Nordea bedrev verksamhet inom bankunione­n.

Bankens soliditet övervakas inom bankunione­n av Europeiska centralban­ken (ECB), utanför unionen vilar ansvaret för tillsynen på bankens hemland.

Flytten av Nordeas huvudkonto­r från Stockholm till Helsingfor­s skulle överföra en stor summa bestående av nordiska kunders insättning­ar till Finlands insättning­sgarantisy­stem. Därav skulle följa att finansieri­ngen av eventuella ersättning­ar i en krissituat­ion i sista hand skulle falla på finska statens ansvar, men först efter en lång procedur.FNB

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN ?? BESKED VäNTAS I DAG. Många analytiker tror att Nordea kommer att flytta huvudkonto­ret till Finland.
FOTO: LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN BESKED VäNTAS I DAG. Många analytiker tror att Nordea kommer att flytta huvudkonto­ret till Finland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland