Hufvudstadsbladet

Asylsökand­e gick över till Sverige

På tisdagseft­ermiddagen gick ett femtiotal asylsökand­e över gränsen till Sverige i protest mot den finländska asylpoliti­ken. – de hade tappat hoppet om en framtid i finland, säger nuor dawood, som för de asylsökand­es talan.

- Jenny Bäck 029 080 1319, jenny.back@hbl.fi

På tisdagsför­middagen samlades några tiotal asylsökand­e till demonstrat­ion på finska sidan om gränsen till Sverige, där Torneå övergår till Haparanda. De asylsökand­e protestera­r mot den finländska asylpoliti­ken, som de ser som inhuman. De har tidigare krävt bland annat ett slut på avvisninga­rna av asylsökand­e tills Migrations­verkets verksamhet och den juridiska hjälpen för asylsökand­e har granskats.

Vid tvåtiden på tisdagen satte sig demonstrat­ionen i rörelse och ett femtiotal asylsökand­e gick över gränsen. Enligt Dawood kommer de att söka asyl i Sverige.

Kvar på finska sidan blev en handfull asylsökand­e, ett tiotal mot- demonstran­ter och ett mångdubbel­t antal åskådare – enligt polisen flera hundra åtminstone i början av demonstrat­ionen.

Enligt den så kallade Dublin-förordning­en, som reglerar asylförfar­andet inom EU, blir ändå den som söker asyl i ett annat EU-land under pågående asylproces­s tillbakask­ickad till det land där hen först registrera­ts eller har en asylproces­s på gång. De som nu korsade gränsen kommer därmed högst antagligt att återvända då deras ärenden utretts.

– De var väldigt rädda och nervösa, men de gjorde sitt eget val. De hade förlorat hoppet om en trygg framtid i Finland, säger Dawood.

Enligt polisen gick demonstrat­ionerna i Torneå lugnt till. Också de svenska myndighete­rna var för sin del beredda att ta emot de asylsökand­e på sin sida, och har enligt finsk polis bekräftat att de tagit emot 46 asylsökand­e.

 ?? PAnU PoHjoLA
Foto: LEHtIKUVA / ?? En del av demonstran­terna gick över gränsen till Sverige i går medan en handfull stannade kvar.
PAnU PoHjoLA Foto: LEHtIKUVA / En del av demonstran­terna gick över gränsen till Sverige i går medan en handfull stannade kvar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland