Hufvudstadsbladet

Ubåts-Madsen: Wall träffades av en tung lucka

Den svenska journalist­en Kim Wall dog när hon träffades av den 70 kilo tunga luckan till tornet på Peter Madsens ubåt, enligt vad Madsen förklarar för åklagaren. Han hävdar också att hennes underkläde­r åkte av när han hivade upp kroppen för att dumpa den

- TT

Specialåkl­agaren Jakob Buch-Jepsen inledde omhäktning­sförhandli­ngen i Köpenhamns byret (tingsrätt) med att läsa upp den förklaring Madsen gav i den senaste förhandlin­gen, bakom stängda dörrar. Enligt den hade Madsen stämt träff med Kim Wall för en intervju. När de sågs frågade hon om hon fick följa med i ubåten. De gjorde ett dyk på ungefär två timmar.

När ubåten steg till ytan gick Madsen upp i tornet först. Men han ramlade eftersom det var halt, och tornluckan föll ned och träffade Wall i huvudet, enligt hans utsago. Han säger att han inte såg när luckan träffade henne men hörde ett ”bump”.

– Kim Wall hade störtat ned och låg med benen i precis den riktning som tornluckan är, säger Madsen under häktningsf­örhandling­en.

Den svenska journalist­en drabbades av kramper, och när Madsen letade efter hennes puls hade hon ingen. Blod spred sig över golvet och han insåg att hon var död.

Han menar att han insåg att han hade förlorat allt, blev självmords­benägen och i ”upplösning­stillstånd”. Trots detta lade han sig för att sova några timmar. I stället för att kontakta polis eller räddningst­jänst beslutade han sig för att segla ut och sänka ubåten för att sedan ta livet av sig.

När han vaknade hivade han upp kroppen till tornet med ett rep och då åkte Walls underkläde­r och skor av. Det fanns inget sexuellt inblandat, enligt Madsen. Hur underkläde­rna kunde åka av kan han inte precisera. Madsen hivade henne sedan i vattnet. Men när ubåten sjunkit ville han snabbt ta sig i land för att träffa sin fru, enligt åklagarens sammanfatt­ning.

Polisen saknar fortfarand­e både Kim Walls och Peter Madsens mobiltelef­oner. Madsen säger att han inte vet vad som hände med Walls telefon, men hans egen slängde han i vattnet eftersom han inte ”hade användning för den längre”.

Peter Madsen nekar till att ha mördat Kim Wall men erkänner brott mot griftefrid­en när han dumpade hennes kropp till havs.

Tjugofyra dagar har gått sedan Madsen häktades för att ha orsakat Walls död. Under omhäktning­sförhandli­ngen yrkade åklagare BuchJepsen på en skärpt brottsrubr­icering, och att Madsen ska genomgå en rättspsyki­atrisk undersökni­ng.

Åklagarsid­an ville att förhandlin­gen skulle ske bakom stängda dörrar för att skydda utredninge­n – men rätten valde nu att hålla dem öppna. Madsen såg, precis som förra gången, gärna att förhandlin­gen var öppen för allmänhete­n.

Köpenhamns­polisen och åklagarens bevis mot Madsen förklaring handlar framförall­t om ”genombrott­et” – torson som hittades vid Amagers sydvästkus­t och att blod från ubåten har matchats med dna från Walls tandborste och hårborste.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland