Hufvudstadsbladet

Trump gav kalla handen

- JURI VON BONSDORFF

●●– Henry! Såg du nyheten? DACA skrotas!

Jag skickar iväg textmeddel­andet så fort justitiemi­nister Jeff Sessions offentligg­jort nyheten inför tv-kamerorna. Jag får ett snabbt svar. – Jo jag såg. Jag har mycket att tänka på nu, står det i svarsmedde­landet.

Henry är en så kallad ”drömmare”. En person som kommit olagligt till USA som barn med sina föräldrar och som vuxit upp som papperslös amerikan. Tack vare Obamas DACA-program har han och 800 000 andra personer i motsvarand­e situation kunnat träda ut ur skuggan och börja jobba lagligt. Vid 25-års ålder har Henry högskoleut­bildning, jobb och ett hus som han nyligen köpt med sin bror. Han har inget brottsregi­ster och han betalar sina skatter. När Henry kom från Bolivia till USA var han bara sju år gammal. Han har inget annat hemland än USA, men med tisdagens beslut riskerar han att bli deporterad tillbaka till Bolivia. – Är du rädd, frågar jag? – Jo. För min egen och hela familjens del lyder svaret.

Beslutet att avskaffa DACA motiveras med att programmet bröt mot gällande immigratio­nslagar och därför var ohållbart. Det hävdades att Obama aldrig hade rätt att starta programmet. Den frågan har inte slutgiltig­t avgjorts i domstolarn­a, men nu är frågan närmast akademisk eftersom Trump upphävt programmet. Dessutom erbjuder Trump nu en annan lösning genom att ge kongressen sex månader tid att stifta en lag som skulle upprätthål­la DACA-rättighete­rna. Kongressen kan alltså i teorin fortfarand­e rädda Henry och de 800 000 andra drömmarna.

Men frågan är om den i praktiken kommer att göra det. Det har inte på länge funnits några som helst förutsättn­ingar för kongressen att stifta immigratio­nslagar som kräver samarbete över partigräns­erna. Det är lätt att förhålla sig skeptiskt även i detta fall. Det som dock ger drömmarna en strimma hopp är att även republikan­ska ledare i kongressen uttryckt ett visst mått av medkänsla och sympati för dessa personer som utgör en mycket specifik grupp av papperslös­a amerikaner. Deras liv och bakgrund har redan kontroller­ats noggrant av myndighete­rna och 97 procent av dem befinner sig i skola eller arbetslive­t. De bidrar till BNP med mer än 450 miljarder dollar och de har näringsliv­ets stöd bakom sig. VD för Apple, Tim Cook, skickade nyligen ut ett Twittermed­delande där han sa sig stå sida vid sida med de 250 drömmare som är anställda av honom.

President Trump spelade sina kort på ett politiskt smart men cyniskt sätt. Han har tidigare lovat att både göra sig av med DACA och behandla drömmarna med ”hjärta”. I teorin uppfyller han bägge löften. Han skrotar DACA och ger kongressen i uppgift att rädda drömmarna. Lyckas det kan han ta äran åt sig och misslyckas försöket är det inte hans fel. Winwin för Trump, men en enorm risk för de unga människor som riskerar deporterin­g till länder de inte längre känner.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland