Hufvudstadsbladet

Jokerits nya fynd öser in mål

Ishockey Eeli Tolvanen tvingades ändra sina planer och återvända till Europa – till lycka för Jokerit.

- MARCUS LINDQVIST 029 080 1353, marcus.lindqvist@ksfmedia.fi

Efter två år i USA, USHL och Sioux City Musketeers var det meningen att Eeli Tolvanen skulle fortsätta spela och studera i Boston College – men han blev ratad i sista stund. Ett bakslag både för Tolvanen och för Boston College, som hade sett fram emot att ha den grymt begåvade målskytten i minst ett par år.

I stället blev det Europa, KHL – och Jokerit. Värvningen kan visa sig vara ett riktigt kap för Jokerit. I sin första match i KHL krutade Tolvanen in tre mål och visade att hans talang räcker till också på proffsnivå.

– Säsongen har kört bra i gång. En svår turné, men vi tog två segrar. Det har varit lätt att komma in i laget, alla har tagit väl emot mig och varit trevliga, säger Tolvanen – vald i den första draftomgån­gen i NHL av Stanley Cup-finallaget Nashville.

– Alla bitarna föll på plats redan i träningsma­tcherna, vi hittade direkt en gemensam melodi med kedjekamra­terna, fortsatte att jobba hårt och har lyckats utnyttja våra målchanser med ganska hög procent.

Begåvad målskytt

De andra Jokeritspe­larna har lämnat isen i Aimo Mäkinen-arenan i Nordsjö i Helsingfor­s för en stund sedan, men Tolvanen stannade kvar, snurrade runt på isen, lekte med pucken och sköt mot den tomma målburen. Tolvanens målkorn är redan en snackis överallt: ”äger ett fantastisk­t skott”, skriver ansedda The Hockey News.

– Jag har jobbat enormt mycket med mitt skott. Som liten övade jag på bakgården hemma i Nummela, vi hade en liten plan där. Jag brukar fortfarand­e alltid stanna kvar efter träningarn­a och skjuta mot mål, säger Tolvanen som har två äldre bröder som också spelar ishockey.

– Det har alltid varit min grej att göra mål.

Mål har han också gjort. Förra året satte han 30 fullträffa­r i 52 matcher i USHL, plus ytterligar­e 5 i 13 slutspelsm­atcher. Första gången folk lade märke till honom var i U18-VM 2016, då Finland vann guld och Tolvanen tryckte dit 7 mål i lika många matcher.

– Jag visste att jag kan vara effektiv också i KHL bara jag kommer i gång med mitt spel.

Lärde sig engelska i Iowa

Bluesjunio­ren Tolvanen gjorde ett vågat beslut då han som sextonårin­g åkte över till Sioux City i Iowa för att spela ishockey. Hans storebror Atte Tolvanen hade spelat juniorhock­ey i Minnesota och spelar numera universite­tshockey i Northern Michigan University.

– Jag lärde mig att bli självständ­ig och bo på egen hand. När jag åkte över kunde jag i praktiken inte ett ord engelska, men nu talar jag engelska flytande. Jag fick också en massa nya kompisar där. Jag skulle inte byta ut en sekund, säger Tolvanen.

– Det var också bra att lära sig spelet i smal rink. Situatione­rna utvecklas snabbt där. Vi hade en bra talangcoac­h som hjälpte med skridskoåk­ningen och färdighete­rna.

Omställnin­g till stor rink

Omställnin­gen till KHL och stor rink har av allt att döma gått utmärkt. I sina fyra första seriematch­er gjorde Tolvanen poängen 3+3 och valdes till veckans nykomling i KHL. Motståndar­na gick inte av för hackor, bland annat mötte Jokerit regerande Gagarin Cup-mästarna SKA S:t Petersburg.

– Det är inte lätt i KHL. Gubbarna är stora och starka och man måste köra för fullt varje kväll. Alla är redo och spelar smart, säger Tolvanen.

– I juniorligo­rna fladdrar alla mest omkring utan att ha någon plan. Här har alla en klar taktik.

Farlig kedja

Målskyttet behärskar han, men det är i synnerhet försvarssp­elet och alla taktiska element som Tolvanen vill lära sig bättre. I Jokerit har han en av de bästa läromästar­na, då erfarna Jukka Jalonen står i båset tillsamman­s med Raimo Helminen och Mika Saarinen.

– Jag vill bli en mer komplett och jämn spelare, säger han.

– Förstås kan jag också lära mig små grejer i anfallsspe­let. Mina erfarna lagkamrate­r har många bra tips.

Tolvanen har bildat kedja med Brian O’Neill och Olli Palola. Ingen av dem är över 180 cm i strumpläst­en, men de är finurliga och målfarliga.

– Vi har många bra spelare i laget som pushar varandra framåt. Jag tror Jokerit var det bästa alternativ­et för mig.

Den här veckan inleder Jokerit en ny och krävande bortaturné, med hållplatse­r i Moskva, Shanghai, Amur och Vladivosto­k. De långa re- sorna skrämmer inte Tolvanen – han är van efter två år i USHL.

– Vår längsta bussresa förra säsongen tog sexton timmar. Nu blir det flyg och lite kortare resor, så det är inga problem, säger han.

– Jag är så ung så jag återhämtar mig kanske lite fortare än de an-

dra. Men det är viktigt att sköta all fysträning och nedvärmnin­g ordentligt.

Jokerit spelar den första hemmamatch­en i Hartwallar­enan 16 september, mot Dynamo Riga. Jokeritsup­portrarna har någonting att se fram emot – för kanske första gången under sin tid i KHL har Jokerit en ung, intressant och skicklig finländare i laget.

 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? SUCCé DIREKT. Eeli Tolvanen utsågs till veckans nykomling i KHL, efter att ha gjort hattrick i sin första match.
FOTO: LEIF WECKSTRöM SUCCé DIREKT. Eeli Tolvanen utsågs till veckans nykomling i KHL, efter att ha gjort hattrick i sin första match.
 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? VALDE EUROPA. Eeli Tolvanen ansåg att KHL och Jokerit var det bästa alternativ­et för den här säsongen.
FOTO: LEIF WECKSTRöM VALDE EUROPA. Eeli Tolvanen ansåg att KHL och Jokerit var det bästa alternativ­et för den här säsongen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland