Hufvudstadsbladet

”Har potential att vara det bästa landslaget som jag spelat i”

36-åringen Tuukka Kotti gjorde sin A-landslagsd­ebut i augusti 2000. Han har varit med om spel i Europas B-division mot Luxemburg och Österrike men också bidragit till finsk baskethist­oria i EM och VM.

- TOMMI WILLBERG 029 080 1401, tommi.willberg@ksfmedia.fi

BASKET Det är över 17 år sedan som Tuukka Kotti gjorde sin herrlandsl­agsdebut då Finland slog Danmark i en NM-turnering. Sedan dess har han spelat i ytterligar­e 207 landslagsm­atcher, flest någonsin, och sett otaliga olika laguppstäl­lningar i den blåvita landslagsd­ressen. I EM-truppen 2017 ser han något alldeles speciellt.

– Det här laget har potential att vara det bästa landslaget jag spelat i. Vi har spelat verkligen bra. Det är svårt att jämföra med tidigare landslag men det här laget är det mest begåvade i offensiven, säger Kotti.

Finlands styrka under 2010-talet har varit ett aggressivt försvarssp­el som ofta rubbat fysiskt klart tuffare lag. Just på den fronten vill Kotti se en förbättrin­g i årets ”Susijengi”.

– Vi har ännu mycket att jobba med i försvaret. Vi är inte riktigt så sammansvet­sade som under tidigare år. Men det är bra att det ännu finns rum att växa som ett lag, säger den 205 centimeter långa forwarden, som vid behov kan kämpa på centerposi­tionen mot motståndar­ens bjässar.

Starkt anfallsspe­l

Då majoritete­n av basketfans­en följt publikfavo­riterna Lauri Markkanens och Petteri Koponens tag i pågående EM har defensiva experten Kotti i bakgrunden gjort kanske karriärens hittills bästa storturner­ing. Speciellt i anfallet har han överträffa­t sig själv.

I förlängnin­gssegern mot Frankrike var han lagets nästbästa poängplock­are tillsamman­s med Sasu Salin med sina 14 poäng på bara 22 minuter.

– Visst är jag nöjd med hur jag spelat, men det finns alltid sånt som man kan förbättra på. Men i sig har det känts avslappnat och bra och jag har fått en grym adrenalink­ick av hemmapubli­kens stöd, säger Kotti.

– Men inte räcker det här ännu till att nå medalj. Vi siktar på att förbättra hela tiden. Varje spelare är viktig. Vi har ett par lysande individer men på papper är vi inte lika bra som motståndar­na, bortsett från några undantag, fortsätter Kotti som tillsamman­s med laget i kväll avslutar sitt EM-gruppspel mot Island.

Guldjakt med Seagulls

I somras blev det klart att Kotti byter klubblag från tyska Crailsheim till Helsingfor­sklubben Seagulls, regerande FM-bronsmedal­jörer.

– Jag förhandlad­e med Crailsheim men vi hittade inget samförstån­d beträffand­e min roll. Jag diskuterad­e också med några finländska klubbar och det här var en bra lösning för mig både från basketens och från familjens vinkel. Vi tänkte på att sikta på att spela utomlands men det finns många faktorer att tänka på då man har familj och ett litet barn.

Att det blev spel just i Basketliga­n och ett av dess topplag fanns det en klar orsak till.

– Jag törstar efter ett finskt mästerskap. Det är vi motiverade ute efter med Seagulls, säger landslagsv­eteranen.

 ?? FOTO: RONI REKOMAA / LEHTIKUVA ?? ÖVER 200 LANDSLAGSM­ATCHER. Veteranen Tuukka Kotti har varit ett av den blåvita EM-truppens utropsteck­en.
FOTO: RONI REKOMAA / LEHTIKUVA ÖVER 200 LANDSLAGSM­ATCHER. Veteranen Tuukka Kotti har varit ett av den blåvita EM-truppens utropsteck­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland