Hufvudstadsbladet

Fatalt misstag

- KARL AUGUSTSON Tenala

Regeringen­s planer på att kriminalis­era personer och organisati­oner som hjälper papperslös­a flyktingar är absurda med tanke på hur enormt stor procent som fått helt felaktiga beslut vilka rättats till då flyktingen ifråga har fått stöd och hjälp av hjälpsamma medmännisk­or. Saken skall naturligtv­is inte förväxlas med att skydda kriminella personer.

Om regeringen på detta sätt tror sig stoppa terroriste­r genom att hämnas på alla flyktingar med en sådan lag gör man ett fatalt misstag. Tvärtom kommer det medföra en risk för en mera utbredd radikalise­ring.

De flesta ministrar med statsminis­ter Juha Sipilä i spetsen har låtit förstå att de står för kristliga värderinga­r. Endera är de inte läskunniga eller så har de glidit in i en svår skenheligh­et och dubbelmora­l eftersom de inte tycks fatta ett ord av vad Kristus förkunnade för cirka 2 000 år sedan. Att man låter falangen Blå framtid stå för framförand­et av förslaget utan att sätta ner foten, vilket också skett under hela regeringsp­erioden då denna grupp spytt ur sig en massa rasistiska uttalanden, gör inte regeringen­s arbete mera trovärdigt. Glorian på statsminis­terns huvud har nog glidit ner och dinglar nu på hans högra öra.

Det kan aldrig vara fel att

hjälpa en medmännisk­a i nöd, har han eller hon sedan pass, uppehållst­illstånd eller inte på fickan. ”Det som inte är rätt (enligt Kristus) kan heller icke vara lag” sade redan Olaus Petri på 1500talet. Men regeringen verkar nu ta på sig Gudsrollen.

Trenden av rasism och högerextre­mism har blivit ett växande problem i hela världen. I Europa framstår Ungern och Polen som de mest främlingsf­ientliga, trots att det just från dessa länder flytt människor i tusental undan förtryck. Men människans minne är kort. Samma sak gäller oss finländare som i stora skaror åkte utomlands under 1950–1970talen för att få ett bättre betalt jobb, för vi var ju, bevars, inte ”välfärdsfl­yktingar”.

Samma krafter i Europa försöker nu beskylla de organisati­oner som ihärdigt försöker rädda liv på flyende flyktingar över Medelhavet för att de hjälper de flyktingsm­ugglare som skor sig på de utsatta. Samtidigt gör man absolut ingenting för att stävja flyktingpr­oblemet vid källan. Vi i västvärlde­n har all orsak att se oss i spegeln med tanke på allt från koloniseri­ngar till roffande av den tredje världens naturresur­ser. Jag uppmanar ”kristliga” ministrar, parlamenta­riker och meppar att ta en titt på till exempel Lukas 10:30.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland