Hufvudstadsbladet

Skepparfan­tasi i stiltje

Herzogin Cecilie, Hertiginna­n som hon kallas, är mer än en båt både i besättning­ens ögon och i den åländska sjöfartshi­storien.

- IDA KRONHOLM kultur@hbl.fi

Förste styrmannen­s kindben avtecknar sig genom vattenstän­ken från Atlanten när han tittar upp mot riggen med granskande blick. Hur ligger vinden? Elis Karlsson inspektera­r kärleksful­lt de välbekanta seglen medan Herzogin Cecilie forsar fram. Kaptenens fru Pamela skriver: ”Om man kände och älskade Herzogin Cecilie var det svårt att inte tala om henne som en levande varelse, svårt att inte tänka på henne som på en varelse vars hjärteblod rann bort på klipprevet.”

Hertiginna­n, som hon kallas, är mer än en båt både i besättning­ens ögon och i den åländska sjöfartshi­storien. Så passande då att illustrera hennes liv och öde i en bok med fotografie­r från hennes färder.

Skicklig fotograf

Det är Freya Darby, dotter till Herzogin Cecilies kapten och kaptenska Sven och Pamela Eriksson, som hittat skatten hemma i Granboda, Lemland. I en koffert låg mammans negativ och brev från tiden ombord på det stolta fartyget. Pamela Eriksson, född Pamela Bourne, var journalist till yrket och uppenbarli­gen en skicklig fotograf som måste ha haft högkvalita­tiv utrustning med sig på sjöfärdern­a. Bilderna, utvalda av bildredakt­ör Per-Olof Högnäs, vittnar om det hårda livet till sjöss i storm och stiltje, men också om ett förälskat par med både makt och frihet. Darby är en av eldsjälarn­a bakom museiverks­amheten på skeppargår­den Pellas, Sven Erikssons barndomshe­m.

Boken består av två delar. Först en där Ulla-Lena Lundberg återberätt­ar historien om Sven och Pamela och om redaren Gustaf Erikssons stolthet Herzogin Cecilie. Sen en där Pamela Erikssons fotografie­r får ta plats med korta och fyndiga bildtexter. Bilderna är till stor del slående, fyllda med sjömännens muskelkraf­t och havets nycker, och levande på ett njutbart sätt. Eriksson verkar ha fascinerat­s av människan som motiv – här finns gott om unga ansikten och svunna leenden att kära ner sig i. Alla de här porträtten är en av bokens största

styrkor. Det är omöjligt att låta bli att fantisera om vilka tankar som rör sig i huvudet på pojkarna som sliter och drar i seglen, om hur vinden kändes i ansiktet en solig seglats i tropikerna, om livet som nyförälska­d i en kaptenshyt­t klädd i röd sammet och plysch.

Oklar genre

Vad som kunde ha blivit årets fullträff är dessvärre en något förvirrad utgåva. Boken rör sig i en oklar genre mellan historisk skrift och skönlitter­atur, med såväl ren informatio­n om last och kurs som målande beskrivnin­gar av det besjälade fartyget. Upplägget med infällda bilder bland textdelen minner om en sjöfartshi­storik, medan UllaLena Lundbergs sedvanligt lysande språk och gestaltnin­gar för tankarna till ren romankonst.

För UllaLena Lundbergs text är förstås fantastisk, särskilt när hennes särpräglad­e drömlika realism smyger sig fram och Herzogin Cecilie får eget liv:

”På torget köper kaptenen mängder av lingon till kosthållet ombord. Skogskante­n kommer ända ner till vattnet; Hertiginna­n har nästan glömt hur skogen doftar och hur röda lingonen är, det är som ur ett annat liv.”

De här passagerna får mig att önska att Lundberg fått fri lejd att fantisera vidare om både skepp och besättning, det känns bara inte schyst att först fresta med briljant Lundbergsk formulerin­gsförmåga för att på nästa sida lämna läsaren med ett dödstråkig­t avsnitt rubricerat ”Ansvarsfrå­gan”.

Överlag längtar jag under läsningen efter att någon redaktör eller beställare skulle ha fattat ett tydligt beslut. Ska det skrivas en roman?

Ska det göras en historik? Ska det bli en fotobok? Med tillhörand­e berättelse? Fakta eller fiktion? Borde man helt enkelt uppdatera Pamela Erikssons egen bok Hertiginna­ns sista resa, som kom på svenska år 1960, med författare­ns egna bilder? Materialet hade med proffsigar­e layout gjort sig utmärkt som en lyxig så kallad coffee tablebook, med de intressant­aste bilderna uppblåsta i storformat med Lundbergs mest fantasiegg­ande texter som sammanhåll­ande länk.

I stället är det i nuvarande form svårt att säga vilket syfte Hertiginna­n och kaptenskan fyller. Det är mysigt att umgås med Lundbergs ord och Erikssons fotografie­r, men jag önskar att båda två fått komma mer till sin rätt.

Det är omöjligt att låta bli att fantisera om vilka tankar som rör sig i huvudet på pojkarna som sliter och drar i seglen, om hur vinden kändes i ansiktet en solig seglats i tropikerna, om livet som nyförälska­d i en kaptenshyt­t klädd i röd sammet och plysch.

 ?? FOTO: PRESSBILD ?? I STORMENS öGA. Livet som sjöman på djuphavsse­glatserna var hårt, särskilt under den ökänt auktoritär­a Sven Eriksson.
FOTO: PRESSBILD I STORMENS öGA. Livet som sjöman på djuphavsse­glatserna var hårt, särskilt under den ökänt auktoritär­a Sven Eriksson.
 ?? FOTO: JACOB
SAUREN ?? ULLA-LENA LUNDBERG.
FOTO: JACOB SAUREN ULLA-LENA LUNDBERG.
 ?? FOTO: PRESSBILD ?? LYX UNDER DäCK. Inredninge­n från kapten Sven Erikssons och frun Pamela Erikssons hytt på Herzogin Cecilie finns bevarad på Ålands sjöfartsmu­seum.
FOTO: PRESSBILD LYX UNDER DäCK. Inredninge­n från kapten Sven Erikssons och frun Pamela Erikssons hytt på Herzogin Cecilie finns bevarad på Ålands sjöfartsmu­seum.
 ??  ??
 ??  ?? SAKPROSA Ulla-Lena Lundberg & Pamela Eriksson Hertiginna­n och kaptenskan. Herzogin Cecilie och hennes krets Förlaget M 2017
SAKPROSA Ulla-Lena Lundberg & Pamela Eriksson Hertiginna­n och kaptenskan. Herzogin Cecilie och hennes krets Förlaget M 2017

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland