Hufvudstadsbladet

Traditione­lla och nya jojkspår

- OLE NERDRUM

Blåsaren Tapani Rinnes och jojkaren Wimme Saaris förra platta Soabbi (2013) innehöll arkaiska tolkningar av psalmer. Över tjugofem år av samarbete har slipat duon till oslagbara virtuoser inom minimalist­isk musik och Human är utformad efter tidigare beprövade metoder.

Här har jojken och blåset sina givna platser, men också maskinspec­ialisterna Dj Slow, Tuomas Norvio och Muffler (Konsta Mikkonen) har tillåtits bidra med fyndiga soundinläg­g. I övrigt medverkar i rätt försynta roller Iro Haarla (piano) och amerikansk­a violiniste­n Olivia Holladay.

Skivan inleds med spåret Elle som gästas av norska jojkaren Elle Sofe Henriksen. Rinnes susande basklarine­tt och Henriksens jojkande knyts till en skir och lugn dialog.

Saaris och Rinnes symbiotisk­a samspel är speciellt njutbart i Vaibmu (hjärta) med Mufflers pulserande ”hjärtmaski­n” i bakgrunden.

Musiken är späckad av fåtoniga effektiva melodisnut­tar, som känneteckn­at Tapani Rinnes kompositio­ner och spel alltsedan tidiga Rinneradio-dagar.

I och för sig är det inget fel på Humans svängigare låtar i stil med titelspåre­t som duon beskriver som nordlig psykedelia parad med mellaneuro­peisk disco, men det är det meditativa flytet som bär längst. Då öppnar sig dekorativa soundlands­kap: pulsen är ständigt närvarande, fast den inte nödvändigt­vis accentuera­s.

Avrundning­en med Muohttaga Jiennat (ljud av snö) seglar modigt in på gränsen till atonalt och fungerar som ett fritt svävande soundscape­spår.

 ?? Foto: Matti BeRg ?? WIMMe saaRI & tapanI RInne.
Foto: Matti BeRg WIMMe saaRI & tapanI RInne.
 ??  ?? ●●Wimme & rinne
Human (Rockadillo Records)
●●Wimme & rinne Human (Rockadillo Records)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland