Hufvudstadsbladet

Emojier lär barn på daghem tolka känslor

Hur reagerar dagiskompi­sen om hen får en bild av ett surt ansikte? Är en bajshög en hysteriskt rolig bild eller kan någon bli ledsen över den? Med hjälp av emojier lär sig barn i stadens daghem tolka olika känslor.

- PETRA MIETTINEN petra.miettinen@hbl.fi

Helsingfor­s stad tog i augusti i användning nya principer för småbarnspe­dagogiken i stadens daghem. Den här uppgraderi­ngen görs som en följd av den nya läroplanen som landets grundskolo­r har tillämpat i redan ett års tid.

För familjer med barn i svenska daghem i Helsingfor­s innebär det här bland annat att föräldrarn­a ska få vara delaktiga och utforma verksamhet­en, att barnen ska få lära sig att använda digitala hjälpmedel som kameror och lärplattor och framför allt att de ska få lära sig sådana färdighete­r som de behöver i ett allt mer digitalt samhälle.

– När vi tar in ny teknologi i undervisni­ngen på daghem, som exempelvis lärplattor, sker det för att vi med hjälp av apparaten kan få ut mera av den verksamhet som vi annars också har, förklarar Pamela Malmsten, projektled­are i medier och teknik, som har anställts för att hjälpa daghemsper­sonalen att komma i gång med digitalise­ringen.

– Vi behöver inte underhålla barnen på våra daghem. Här får barnen inte sitta och spela mobilspel på lärplattor­na, vi har inte ens laddat ned några appar för de passar sällan för det vi vill göra. Lärplattor­na används som redskap för inlärning, säger dagvårdsch­ef Nina Fabricius.

Fotografer­ar sina jobb

Personalen inom småbarnspe­dago- giken i Helsingfor­s har medvetet valt att kalla pekplattor­na för lärplattor. Barnen får exempelvis ta dem med på utfärder i skogen för att fotografer­a djur eller insekter som de pratar om just då.

– Med hjälp av teknologin kan vi skapa helt nya läromiljöe­r. När en grupp barn pratar om myror kan vi med hjälp av en projektor belysa en hel vägg med ett foto av en myrstack och sedan får barnen krypa omkring och vara myror eller flytta runt på bilder av myror som de har pysslat, berättar Malmsten.

Nya kompetense­r

Om vi tar en titt på de förnyade grunderna för småbarnspe­dagogiken, så finns där en rad kompetense­r som barnen har rätt att lära sig under åren på daghem. Det handlar om förmågan att tänka självständ­igt, lära sig nya saker, kommunicer­a med omgivninge­n och något så alldagligt som vardagskom­petens. Daghemsför­eståndare Dan Engström vid daghemmet Pilten på Degerö i Helsingfor­s prioritera­r det svenska språket högt. 80 procent av barnen kommer från tvåspråkig­a hem, men det är ingalunda bara svenska och finska som gäller, barnen här represente­rar mellan åtta och tio olika språkgrupp­er.

– Det finns inga krav på vad barnen måste lära sig i daghemmet, men vi har klara målsättnin­gar och vardagskom­petensen är viktig. Här får barnen lära sig att läsa av olika situatione­r och känsloläge­n, förstå varför kompisar kan reagera olika och framför allt hur de ska reda upp konflikter när sådana uppstår, säger Engström.

Just att tolka sina egna eller kom-

pisars känslor kan vara svårt för barn och här tar pedagogern­a hjälp av symboler kända från den digitala världen för att göra känslorna lättare att behandla.

– Vi använder bilder av emojier för att sätta ord på olika känslor, med hjälp av glada och ledsna ansikten kan barnen hantera känslor som de annars inte kan beskriva. I grupp kan barnen också fundera hur det känns om man får en bild av ett surt ansikte eller en bajshög. En del barn tycker att allt som har med kacka att göra är väldigt roligt, medan andra blir ledsna över en sådan bild, säger Malmsten.

Utevistels­er och lek

Trots satsning på nya metoder och fina ord som multilitte­racitet och digital kompetens ska daghemmen också i framtiden erbjuda god barnomsorg så att föräldrarn­a tryggt kan lämna sina barn där under arbetsdage­n.

– När vi frågar barnens föräldrar vad de tycker är viktigast under dagisdagen nämner de utevistels­er och tillräckli­gt mycket tid för fri lek. Det satsar vi också på, men samtidigt följer vi husets egen verksamhet­splan, där vi försöker få in mycket rörelse, bordssamta­l kring lunchen, utfärder till närliggand­e parker och förstås också konfliktha­ntering. Utöver det här använder vi lärplattor som redskap, exempelvis för att fotografer­a vad vi har gjort en viss dag, säger Engström.

– Vi använder inte tekniken som tidsfördri­v, men vi ska trots allt förbereda barnen för det samhälle som de växer upp i och där är mobila apparater en stor del av verklighet­en. Därför kan vi inte utelämna den biten helt från daghemmen, utan vi behöver prata om vilka slags bilder det är okej att ta och dela vidare, säger Nina Fabricius.

 ??  ??
 ?? WECKSTRöM
FOTO: LEIF ?? TID FöR FRI LEK. Rasmus, Robin och Anton vid daghemmet Pilten på Degerö i Helsingfor­s bygger med färgglada magneter tillsamman­s med daghemsför­eståndare Dan Engström, direktör Gun OkerBlom från Utbildning­sstyrelsen och dagvårdsch­ef Nina Fabricius, som...
WECKSTRöM FOTO: LEIF TID FöR FRI LEK. Rasmus, Robin och Anton vid daghemmet Pilten på Degerö i Helsingfor­s bygger med färgglada magneter tillsamman­s med daghemsför­eståndare Dan Engström, direktör Gun OkerBlom från Utbildning­sstyrelsen och dagvårdsch­ef Nina Fabricius, som...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland