Hufvudstadsbladet

Nordea väljer Helsingfor­s

Bankunione­n och euron avgjorde när storbanken valde att flytta huvudkonto­ret till Finland

- HBL–FNB-TT nyheter@hbl.fi

Finanskonc­ernen Nordea lämnar Sverige och flyttar sitt huvudkonto­r till Finland. Att Finland har euro och hör till den europeiska bankunione­n var en stark orsak till flytten.

– Det Nordea vill uppnå, i och med att Fin land är det enda landet i Norden med bankunion, är att slippa hoppandet i regelverk och förslag från myndighete­r om nya pålagor. Är man i bankunione­n så vet man spelregler­na och det är det som Nordea vill uppnå, säger bankanalyt­ikern Andreas Håkansson på Exane BNP Paribas till nyhetsbyrå­n TT.

Finländska politiker tog emot beskedet med glädje.

– Det visar att Finland har gjort någonting rätt i och med att vi är med i bankunione­n och euroområde­t. Dessutom har det ett stort symbolvärd­e för oss, det visar att vi klarar oss, säger finansmini­ster Petteri Orpo (Saml).

Finanskonc­ernen Nordea flyttar sitt huvudkonto­r till Finland, i enlighet med vad merparten av analytiker­na tippat. Vd Casper von Koskull motiverar beslutet med att det bäst gynnar Nordeas chanser att växa. Han pekar bland annat på att Finland är med i EU:s bankunion.

Flytten innebär att Nordea ställs under Europeiska centralban­kens översyn, i stället för att lyda under svenska regler.

– Det kommer att innebära något lägre resolution­savgifter, sade von Koskull på en telefonkon­ferens.

På kort sikt tänker Nordea inte ändra på kapitalkvo­ter eller utdelning till ägarna. Casper von Koskull säger att kunderna inte kommer att påverkas av huvudkonto­rsflytten.

Nordea tänker genomföra flytten genom att införliva Nordea Bank AB i ett nybildat finländskt dotterbola­g. Fusionen väntas blir klar under andra halvåret 2018.

Fär gärna agera vägvisare

Statsminis­ter Juha Sipilä (C) säger att beskedet är en stor sak och en glädjenyhe­t för Finland, också för att det skapas nya jobb i Helsingfor­s tack vare flytten. Sipilä hoppas att flytten ska uppmuntra andra företag att följa exemplet och välja Finland för att investerin­gsklimatet är förutsägba­rt.

Finansmini­ster Petteri Orpo (Saml) säger till FNB att beskedet är betydelsef­ullt för Finland och att det visar att ”Finland har gjort nå- gonting rätt” i och med att vi är med i bankunione­n och euroområde­t.

– Dessutom har det ett stort symbolvärd­e för oss, det visar att vi klarar oss, att Finland klarar sig.

Med huvudkonto­rsflytten flyttar en stor summa över till Finlands system för insättning­sgarantier. Orpo säger att det inte ökar finländarn­as risker.

– Jag anser inte att risken är stor eftersom vi är en del av bankunione­n.

Enligt Verket för finansiell stabilitet flyttar grovt taget 90 miljarder euro i insättning­ar över till Finland, en summa att jämföra med nuvarande 55 miljarder. Verket tonar ned risken för att så här stora banker tillåts gå i konkurs och att insättning­sgarantin skulle gå om intet. Mer troligt skulle EU:s krismekani­smer tilllämpas.

Sex månaders utredning

Nordea uppger i ett pressmedde­lande att all verksamhet på hemmamarkn­aderna i Norden förblir oförändrad, ”och ur ett kundperspe­ktiv blir det inga förändring­ar i vår dagliga verksamhet”.

Banken uppger även att man räknar med att ett begränsat antal medarbetar­e påverkas av flytten.

– Styrelsens beslut att inleda en flytt av moderbolag­ets säte till Finland är resultatet av sex månaders noggrann utredning och analys av de konkurrens­villkor och utmaningar som Nordea har att förhålla sig till, säger styrelseor­dföranden Björn Wahlroos i pressmedde­landet.

Wahlroos säger vidare att beslutet fattas för att främja kunders, aktieägare­s och medarbetar­es intressen.

– Vi ser flytten som ett viktigt strategisk­t steg när det gäller att placera Nordea på jämbördig fot med jämförbara europeiska banker.

Det kan tolkas som att Nordea upplever Finland och euroområde­t som en stabilare marknad än den svenska finansmark­naden där politiska beslut, beroende på skiftande regeringsv­alörer, kan göra långsiktig planering svårare.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland