Hufvudstadsbladet

Soini och Wallström diskuterad­e övningar

Säkerhetsp­olitik Sverige går i bräschen för kärnvapenn­edrustning och har varnats av USA och andra stormakter för att samarbetet med Nato och USA kan hotas om landet skriver under en konvention om totalförbu­d av kärnvapen. Timo Soini vill inte kommentera h

- MARIA GESTRIN-HAGNER 029 0801 297, maria.gestrin-hagner@hbl.fi

De stora instundand­e militärövn­ingarna i Östersjön, Aurora och Zapad 17, var föremål för diskussion då utrikesmin­istrarna Timo Soini och Margot Wallström träffades i Helsingfor­s.

– Det är viktigt att man inte provocerar varandra utan att övningarna genomförs på ett planerat sätt, säger Margot Wallström.

Det nära samarbetet mellan Finland och Sverige märks bland annat genom att utrikesmin­istrarna Timo Soini (NA) och Margot Wallström (S) den här veckan träffas så gott som varje dag. I måndags åt de middag hos brittiska utrikesmin­istern Boris Johnson, i går träffades de på Hanaholmen i Helsingfor­s och i dag ses de på ett utrikesmin­istermöte i Tallinn. Träffen i Helsingfor­s ägde rum i samband med ett säkerhetsp­olitiskt seminarium som var en del av Finlands hundraårsf­irande.

Margot Wallström deklarerad­e nyligen att Sverige ska skriva under en FN-konvention mot kärnvapen. Wallströms planer har stött på patrull och USA och andra stormakter har varnat för att ett kärnvapenf­örbud skulle få konsekvens­er för Sveriges partnerska­p i Nato. I ett försök att gjuta olja på vågorna gick Wallström och svenska försvarsmi­nistern Peter Hultqvist ut med ett besked om att man nu ska utreda vad ett kärnvapenf­örbud innebär för Sveriges säkerhet.

Wallström: Vi accepterar inga hot

Då HBL träffar Wallström på Hanaholmen är hon tydlig med att inga andra ska komma och sätta Sverige på plats. Håller du fast vid ditt krav på ett kärnvapenf­örbud ifall det skulle påverka Sveriges samarbeten med USA och Nato negativt? – Vi har hållit fast vid att vi önskar ett internatio­nellt förbud. Vi tycker att det är en bra väg framåt. Annars hade vi inte engagerat oss i förhandlin­garna. Men det måste vara en konvention som vi kan förena med de samarbeten vi har. Vi vill ha både och. Nu gör vi en självständ­ig granskning av saken och accepterar inga hot eller påtrycknin­gar från någon annan, säger Wallström.

Margot Wallström har en teori om varför Finland inte på samma sätt som Sverige står på barrikader­na för en kärnvapenf­ri värld:

– Jag tror inte att det handlar om synen på kärnvapen i sig, utan på att Finland så tydligt har ett Natomedlem­skap som en option och därför inte vill gå med. Att kärnvapenl­änderna inte skulle vara med var väntat, vilket är synd eftersom det hade varit det idealiska, säger Wallström då hon träffar journalist­er under seminariet i Helsingfor­s.

Efteråt förklarar Timo Soini att Finlands hållning alltid har varit att länder som själva har kärnvapen ska sitta med vid förhandlin­gsbordet.

– Vår uppfattnin­g är att de här sakerna inte går att lösa utan dem. Men Sverige har valt en annan väg och verkar också för kärnvapenn­edrustning i möten där kärnvapenn­ationerna inte är med. Vi är av olika uppfattnin­g om det är effektivt eller inte. Men vi vill vardera bli av med kärnvapnen, säger Soini. Vad får det för betydelse för Finland om Sveriges och USA:s samarbete drabbas som en följd av det här? – Det lönar sig inte att spekulera i frågor som gäller internatio­nell politik. Sverige sköter sina saker och vi sköter våra. Vi värnar om våra samarbeten med Sverige, med USA och med Nato, säger Soini.

”Ingen verklighet­sförankrin­g”

Wallströms påstående om att Finlands Natooption, det vill säga finska regeringen­s formulerin­g om att landet förbehålle­r sig möjlighete­n att ansöka om Natomedlem­skap, skulle vara orsaken till varför Finland inte skriver under något kärnvapenf­örbud, ger Soini inte mycket för.

– Det finns ingen verklighet­sförankrin­g i den typen av spekulatio­ner. Vår kärnvapenp­olitik har inget med den saken att göra, säger Timo Soini.

Risker med militärövn­ingar

Soini och Wallström diskuterad­e bland annat de stora instundand­e militärövn­ingarna, svenska Aurora 17 och ryska Zapad 17 under sitt bilaterala möte på Hanaholmen.

– Det är viktigt att man har informatio­nskanalern­a öppna så att man undviker misstag eller missbedömn­ingar och att man inte provocerar varandra utan att det här genomförs på ett planerat sätt, kommentera­r Wallström övningarna. Ser du några risker med så här stora övningar? – Ja, när de sker samtidigt. Främst handlar det om risken för missbedömn­ingar eller att någon lockas till att uppträda provokativ­t. Det ska vi undvika.

SDP:s färska presidentk­andidat Tuula Haatainen lät på veckoslu-

Jag tror inte att det handlar om synen på kärnvapen i sig, utan beror på att Finland så tydligt har ett Natomedlem­skap som en option och därför inte vill gå med. Margot Wallström Sveriges utrikesmin­ister

tet förstå att hon precis som Margot Wallström vill göra feministis­k utrikespol­itik om hon väljs till president.

– Det låter bra. Det är något som vi har jättegoda erfarenhet­er av, säger Wallström då hon får höra om Haatainens utspel. Finlands utrikespol­itik skulle alltså bli mer feministis­k med Tuula Haatainen som president än med Sauli Niinistö? – Självfalle­t ska Finland självständ­igt besluta vem som ska styra här och vilken politik ni ska ha, men det är roligt om vi kan inspirera er.

Timo Soini är dock ingen stor vän av devisen feministis­k utrikespol­itik som Wallström har myntat.

– Jag träffar min kollega Margot så gott som varje dag och det råder själarnas sympati mellan oss, men i vissa frågor är vi av olika åsikt.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / MIKKO STIG ?? SJäLSFRäND­ER. Sveriges utrikesmin­ister Margot Wallström hälsade på hos sin kollega Timo Soini på onsdagen. ”Jag träffar Margot så gott som varje dag och det råder själarnas sympati mellan oss, men i vissa frågor är vi av olika åsikt”, säger Timo Soini...
FOTO: LEHTIKUVA / MIKKO STIG SJäLSFRäND­ER. Sveriges utrikesmin­ister Margot Wallström hälsade på hos sin kollega Timo Soini på onsdagen. ”Jag träffar Margot så gott som varje dag och det råder själarnas sympati mellan oss, men i vissa frågor är vi av olika åsikt”, säger Timo Soini...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland