Hufvudstadsbladet

Bankflytte­n blev inrikespol­itik i Sverige

Allianspar­tierna i Sverige rasar efter beskedet att Nordea flyttar huvudkonto­ret till Finland. De anklagar den svenska regeringen för att ha drivit ut Nordea ur landet.

- HBL–FNB

”Det är ett tråkigt besked som innebär att Stockholm går miste om ett viktigt huvudkonto­r och att Sverige förlorar kontrollen över tillsynen av Nordens största bank”, skriver Ulf Kristersso­n, Moderatern­as ekonomiskp­olitiska talesperso­n och storfavori­t till ny partiledar­e, i en kommentar till Dagens Industri.

Även Liberalern­a anser att Nordeas flytt är dålig för Sverige.

”Den rödgröna regeringen­s politik driver Nordea och därmed kvalificer­ade jobb och skatteintä­kter ur landet. Det är häpnadsväc­kande att vi har en finansmini­ster som inte bara driver en politik så att företag lämnar landet, utan som dessutom välkomnar det”, skriver Liberalern­as ekonomiskp­olitiska talesperso­n Mats Persson i en kommentar till Di.

Den socialdemo­kratiska finansmini­stern Magdalena Andersson beklagar ändå beskedet, och säger att regeringen knappast hade kunnat göra någonting annorlunda, så att Nordea hade stannat i Sverige.

– Jag beklagar beslutet, men man ska inte heller överdriva följderna av det, sade hon på en presskonfe­rens och påpekade att Sverige förlorar bara ett fåtal jobb och inga skatteintä­kter.

Andersson bedömer att Nordeas beslut framför allt bygger på att Finland ingår i EU:s bankunion.

Opposition­en är ändå överens om att skulden ska läggas på regeringen.

”Sverige behöver fler företag och fler huvudkonto­r, inte färre. Återigen leder socialdemo­kratisk politik till att företag flyr Sverige”, twittrar Centerleda­ren Annie Lööf.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland