Hufvudstadsbladet

Faktorer som påverkat

-

●●Nordea har sagt att man vill ha förutsägba­ra avgifter och skatter i linje med vad banker i andra länder betalar, och gärna ingå i den europeiska bankunione­n. Banken har 75 procent av verksamhet­en utanför Sverige. Finland är som euroland med i bankunione­n. Danmark utreder frågan.

●●Första signalen om en flytt från Sverige kom i mars, kort efter att regeringen meddelat att resolution­savgiftern­a som bankerna betalar skulle höjas kraftigt. I juni kom regeringen med ett betydligt mildare förslag till ändrade resolution­savgifter. Avgiften höjs totalt med tre miljarder till tio miljarder kronor nästa år, men trappas sedan ned, först till dagens nivå 2019 och sedan med ytterligar­e en halvering till 2025.

●●Från 2019 vill den svenska regeringen införa någon form av bankskatt, men det är oklart hur den kommer att se ut.

●●Experterna är oense om vad effekterna av en flytt blir för Sverige. Sverige har en stor banksektor vilket innebär finansiell­a risker. Nordeas balansomsl­utning på 6 340 miljarder kronor (cirka 668 miljarder euro) är drygt tusen miljarder kronor större än Sveriges bnp, dubbelt så stor som Danmarks bnp och tre gånger så stor som Finlands bnp.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland