Hufvudstadsbladet

Häkkänen: Det blir ingen allmän rätt att gripa papperslös­a

Justitiemi­nistern avfärdar tolkningen att vem som helst skulle få rätt att gripa personer utan uppehållst­illstånd.

- SYLVIA BJON

Allmänhete­ns rätt att gripa folk på bar gärning finns i tvångsmede­lslagen, och regeringen­s planer på att skärpa straffskal­an för personer som bryter mot utlännings­lagen ledde till spekulatio­ner om att det då blir ett brott som omfattas av rätten att gripa.

Justitiemi­nistern reagerade efter en nyhet i Ilta-Sanomat, som handlade om att en skärpning av straffskal­an skulle kunna leda till att ogiltig vistelse i landet kan bli föremål för allmänhete­ns rätt att gripa människor.

– En storm i ett vattenglas, säger justitiemi­nister Antti Häkkänen (Saml).

Han understryk­er att det aldrig funnits en avsikt att paragrafen i tvångsmede­lslagen skulle tillämpas på personer utan uppehållst­illstånd.

Ett sådant samförstån­d har funnits under beredninge­n, säger Häkkänen.

Tolkningsh­ärvan härrör sig från orden ”om fängelse kan följa” i lagparagra­fen som lyder så här:

”Var och en får gripa en person som är misstänkt för brott och som anträffas på bar gärning eller flyende fot, om fängelse kan följa på brottet eller om brottet är lindrig misshandel, snatteri, lindrig förskingri­ng, lindrigt olovligt brukande, lindrig bruksstöld av motordrive­t fortskaffn­ingsmedel, lindrig skadegörel­se eller lindrigt bedrägeri.”

Tolkningen och nyheten om den har gett upphov till rädslor för att gatupatrul­ler ska börja se det som sin uppgift att gå omkring och gripa människor.

Häkkänen säger att den allmänna rätten att gripa folk på gatan inte alltid utvidgas till att gälla alla brott som kan ge fängelse. I det här fallet går det inte att tillämpa, säger han.

– Vid behov drar vi lagteknisk­t en gräns där.

– Den paragrafen passar sig inte alls i det här fallet, och som jurist kan jag inte ens acceptera att den allmänna rätten att gripa skulle tillämpas på brott som inte syns utåt. Den här paragrafen är ämnad för sådant som sker på allmän plats, till exempel misshandel eller rån där man på bar gärning får fast en person. Där kan medborgare hjälpa till. Men här kan det inte tillämpas, säger han.

Häkkänen säger att han ytterligar­e kollat med tjänstemän om det finns något oklart, och att det i beredninge­ns promemorio­r framgår att det inte är tänkt att tvångsmede­lsparagraf­en ska tillämpas.

– Jag informerad­e just tjänstemän­nen också om att det inte finns någon oklarhet om den politiska linjen. Vid behov utesluter vi det också lagteknisk­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland