Hufvudstadsbladet

Apoteken kan sakna vissa mediciner

- FNB

Partiaffär­en Oriola har fortsättni­ngsvis problem med att leverera mediciner till apoteken, men situatione­n är bättre än tidigare i veckan. Ovanliga mediciner kan vara svåra att få tag på, uppger Finlands apotekaref­örbund.

Bland annat mediciner för schizofren­i har varit svåra att få tag på, vilket kan ställa till med stora vårdproble­m, uppger Charlotta Sandler på förbundet.

Preparat som används av de breda massorna tar däremot inte slut i första taget. Sandler uppger att apotekens egna förråd av de vanligaste medicinern­a i allmänhet täcker behoven för mellan två och fyra veckor.

Problemen beror på att Oriola bytt ut programvar­an som organisera­r leveranser­na. Apoteken hade räknat med extra fördröjnin­gar på ungefär en dag, men problemen har varit betydligt värre än väntat sedan Oriola bytte system i måndags.

Oriola Finlands vd Kimmo Virtanen uppger att problemen ännu i går var extra stora i norra Finland, men att det inte borde förekomma några större regionala skillnader längre.

– Ännu i dag kan det förekomma en del fördröjnin­gar och brister i utbudet, men märkbart mindre än i går. Fram till veckoslute­t återvänder vi till normalläge­t igen, säger Kimmo Virtanen.

Han uppger att kritiska mediciner, till exempel cancer- och hjärtmedic­in, prioritera­ts. Då de saknats har Oriola enligt Virtanen gjort sitt yttersta för att rätta till problemet.

– Om vi känt till något sådant har vi levererat dem även som enskilda paket, ett åt gången, säger Virtanen.

Han menar att det inte är något problem på de nya datorprogr­ammen.

– Men det tar sin tid att starta upp systemet.

Missnöje i Esbo

Apoteket i köpcentret Sello i Esbo tycker Oriolas problem leder till farliga situatione­r.

–Vi har till exempel blivit utan Marevan (blodförtun­nande medicin). Om den som behöver det blir utan är det snabbt sjukhusvår­d som behövs. Och tyroxin (för sköldkörte­ln) är ett annat preparat. Dessa två kommer jag på först, men problemen gäller mycket annat också, säger apotekaren Patrick Gothóni.

Han uppger att leveranspr­oblemen uppstod redan i fredags. Oriola har dessutom inte reagerat då apoteket försökt kontakta bolaget, uppger han.

– Vi får i allmänhet trettio partilådor per dag, men i dag kom det bara tre. I går kom det nog inte en enda, säger Gothóni.

 ?? AIMO-KOIVISTO
FOTO: LEHTIKUVA / ANTTI ?? MEDICINBRI­ST. Vissa mediciner som blodförtun­nande Marevan och sköldkörte­lhormonet thyroxin har varit svåra att få tag på.
AIMO-KOIVISTO FOTO: LEHTIKUVA / ANTTI MEDICINBRI­ST. Vissa mediciner som blodförtun­nande Marevan och sköldkörte­lhormonet thyroxin har varit svåra att få tag på.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland