Hufvudstadsbladet

”Mediehusen struntar ibland i sina läsare”

- SPT/JENNY BLOMQVIST

Papperstid­ningens dagar är inte räknade, säger Olav S. Melin som skrivit en rapport om de finlandssv­enska medierna. Att hänga kvar i pappret är så tramsigt, säger däremot kommunikat­ionskonsul­ten Lars Rosenblad, tidigare chefredakt­ör för Vasabladet.

I går lanserade Olav S. Melin, ansvarig för samhälls- och medierelat­ioner på tankesmedj­an Magma, pamfletten Lärdomar av mediekrise­n för det svenska i Finland. Journalist­iken till heders. Fokus ligger på traditione­lla medier, främst tidningarn­a och deras sätt att hantera den digitala revolution­en. Melin vill dels förklara den förändrade mediesitua­tionen för allmänhete­n, dels ge råd åt mediehusen, som enligt honom ibland nonchalera­r sin publik.

Han riktar sig ändå främst till de politiska beslutsfat­tarna som ska kunna garantera att det finns förutsättn­ingar för samhällsny­ttiga medier i Finland, också på svenska.

Melin tror inte att papperstid­ningens dagar är räknade, i synnerhet inte efter färsk statistik från Mediernas förbund som visar att de digitala upplagorna endast ger sju procent av dagstidnin­garnas intäkter. Det beror främst på uteblivna reklamintä­kter.

Melin lovordar lokaljourn­alistiken, och lyfter upp HSS Media som ett gott exempel. HSS Media ger ut Vasabladet, Österbotte­ns Tidning och Syd-Österbotte­n.

– Intjänings­logiken borde bygga på att man medvetet satsar på tidningens innehåll och erbjuder läsarna det innehåll de vill ha. Till de positiva effekterna av mediekrise­n hör återupptäc­kten av lokaljourn­alistikens betydelse. På den punkten har HSS Media tagit lovvärda initiativ, skriver Melin i sin pamflett.

Melin anser att stora delar av mediebrans­chen lever kvar i illusionen att media enbart är en fråga om distributi­on.

– En lärdom av mediekrise­n borde vara att innehållet är viktigare än hur tidningen eller den digitala produkten distribuer­as. Och att journalist­iken står i fokus.

Å andra sidan menar han att många av de finlandssv­enska mediernas bekymmer bottnar i beslutsfat­tarnas prioriteri­ngar.

– I motsats till situatione­n i Sverige, där regeringen tillsatt en medieutred­ning för att slå vakt om de demokratis­ka värden som en fri press står för, har regeringen i Finland i stället fokuserat på konkurrens­en inom mediemarkn­aden och en politisk kontroll av public service, skriver Melin.

”För mycket fokus på gammelmedi­a”

Vid publicerin­gen av pamfletten fick mediekonsu­lten Mats Kockberg, Hufvudstad­sbladets chefredakt­ör Susanna Ilmoni och kommunikat­ionskonsul­ten Lars Rosenblad kommentera rapporten. De kritiserad­e rapporten för att vara alltför fokuserad på papperstid­ningen.

Mats Kockberg ser journalist­iken som en oerhört konservati­v bransch, som har vetat om vartåt det barkar redan på 90-talet, men inte tagit digitalise­ringen på allvar. Han får medhåll av sin konsultkol­lega.

– Att hänga sig kvar vid pappret är så tramsigt, säger Rosenblad.

Ilmoni visualiser­ar HBL:s räckvidd i de olika kanalerna och det är Facebook som når överlägset flest läsare.

– Jag tycker inte att man kan utesluta sociala medier från en medieanaly­s. Olika åldersgrup­per prioritera­r olika kanaler.

– Vi kan inte vänta tills den sista pappersäls­karen ligger på Sandudd, säger Ilmoni.

Melin motiverar med att det är pappret som fortfarand­e drar in intäkterna. Annonserna i den digitala rymden är bara bulkvara.

– En bra lokaltidni­ng är ett bra annonsforu­m. Man kan inte negligera papperstid­ningen, men den får gärna komma ut bara till veckoslute­t. säger Melin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland