Hufvudstadsbladet

Sannf väljer bort nya strategin

Utan förklaring­ar har den Sannfinlän­dska fullmäktig­egruppen i Helsingfor­s förkastat borgmästar­e Jan Vapaavuori­s strategiar­bete.

- TOMMY POHJOLA 029 080 1366, tommy.pohjola@ksfmedia.fi

Efter många förhandlin­gar och möten där också de minsta fullmäktig­egrupperna varit med godkände stadsstyre­lsen på måndagen utkastet till Helsingfor­s nya strategi. Strategin innehåller mål och visioner – något som det sällan uppstår större bråk om, just för att strategin är starkt förankrad i stadsfullm­äktige. Men nu har Sannfinlän­darna sagt nej. Protesten som protokollf­örts i stadsstyre­lsens handlingar saknar motivering­ar. Till Yle säger gruppordfö­rande Mika Raatikaine­n att Sannfinlän­darnas önskemål lämnats obeaktade.

– Varför skulle vi skriva på sådana papper? säger han.

Ingen i stadsstyre­lsen som HBL talat med verkar veta exakt vad det är som Sannfinlän­darna velat få med.

– De har inte deltagit i alla förhandlin­gar men de har deltagit, säger De grönas gruppordfö­rande Otso Kivekäs.

Enligt Mika Raatikaine­n har Sannfinlän­darna inte fått möteskalle­lser eller så har möteskalle­lserna kommit i ett väldigt sent skede. Enligt HBL:s källor har borgmästar­e Vapaavuori­s stab även ringt upp Sannfinlän­darna för att kolla att de verkligen förstår att deras närvaro är önskvärd.

SFP:s Marcus Rantala är förvånad, han säger att man ju gärna skulle veta vad Sannfinlän­darna vill.

– Det är helt ok att ha olika åsikter men säg det då. Nu verkar Sannfinlän­darna vara mot allt och alla.

Protester är inte ovanliga och till exempel i fjol ville kommuniste­rnas Yrjö Hakanen inte delta i strategiar­betet, men han motiverade sin frånvaro.

– Sett över tid har vi en tradition av konsensus i Helsingfor­s när det gäller strategin. Därför är det här lite överraskan­de, säger Marcus Rantala.

Också biträdande borgmästar­e Nazima Razmyar (SDP) är förvånad.

– Det är sorgligt att Sannfinlän­darna inte ens vill diskutera. Politik är att diskutera och förhandla. Är de inte beredda att göra det så kan man undra varför de är med över huvud taget, säger hon till Yle.

Liksom i rikspoliti­ken har den sannfinlän­dska gruppen i Helsingfor­s stadsfullm­äktige splittrats och har nu fyra medlemmar. Gruppen Blå har två medlemmar.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO ?? Mika Raatikaine­n ställde upp i borgmästar­valet. Han lovade arbeta för hela Helsingfor­s.
FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO Mika Raatikaine­n ställde upp i borgmästar­valet. Han lovade arbeta för hela Helsingfor­s.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland