Hufvudstadsbladet

Politiker: ”Skolhus på Datavägen för dyrt”

- NICLAS LÖNNQVIST 029 080 1356, niclas.lonnqvist@ksfmedia.fi

Invånarkvä­llen för Olarin lukio och Espoo Internatio­nal School blev en het tillställn­ing. Enligt ett tjänsteman­naförslag skulle de här skolorna verka i samma byggnad i Otnäs som Mattlidens gymnasium.

Riksdagsle­damot Sanna Lauslahti (Saml) som också är fullmäktig­ledamot i Esbo var på plats på invånarkvä­llen där planerna om ett storgymnas­ium presentera­des för föräldrar till elever i Olarin lukio och Espoo Internatio­nal School.

– Stämningen var upprörd. Informatio­nsgången har varit bristfälli­g. Stadens ledning har i all hemlighet, utan att fråga oss beslutsfat­tare eller berörda skolor, gått in för att hyra en lokal i Otnäs som skulle rymma 2 500 elever för en årshyra på 6 miljoner euro. Sedan har det uppstått panik hur huset ska fyllas, säger Lauslahti.

Lauslahti påpekar att hyresnivån för huset på Datavägen 6 är alldeles för hög i jämförelse med vad Esbo betalar i hyror för andra skolutrymm­en. Espoo Internatio­nal School finns i nuläget i det nybyggda området i Storåkern.

– Det är många familjer som flyttat till området för att deras barn ska gå i Espoo Internatio­nal School, som dessutom finns i en helt ny byggnad. Området är helt nytt och det är många som kontaktat mig som känner sig oroade över de här planerna, säger Lauslahti.

Hon riktar också en skarp kritik mot sin hemstads förvaltnin­gskultur.

– Vi beslutsfat­tare ska först ha vetskap om planer i den här omfattning­en. Tjänstemän­nen kan bara komma med förslag, de får inte soloåka på det här sättet, säger Lauslahti.

Hon vill ändå understryk­a att det inte finns några beslut om att flytta de berörda skolorna till Otnäs. Den finska utbildning­snämnden behandlar frågan den 20 september och nämnden Svenska rum den 28 september.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA ?? KRITISK. Sanna Lauslahti kritiserar informatio­nsgången i sin hemstad.
FOTO: LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA KRITISK. Sanna Lauslahti kritiserar informatio­nsgången i sin hemstad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland