Hufvudstadsbladet

”Islam måste reformeras inifrån för kvinnornas skull”

Det går att främja kvinnornas tillgång till sexualhäls­otjänster också i Afghanista­ns talibanomr­åden. Vägen till kvinnoklin­iken går via moskén, säger mannen som driver kampen för jämställdh­et.

- PETER BUCHERT peter.buchert@ksfmedia.fi

Jämställdh­eten inklusive flickors och kvinnors tillgång till sexualhäls­otjänster har gått kraftigt framåt i Afghanista­n, även om utmaningen fortfarand­e är kolossal. Det bedömer Farhad Javid, landschef vid organisati­onen Marie Stopes Internatio­nal (MSI) som jobbar för att minska mödra- och spädbarnsd­ödlighet och främja jämställdh­et.

– Egentligen handlar det inte om hälsa utan om sociala normer. Det är normerna vi måste förändra för att männen ska tillåta sina hustrur och döttrar att gå till kliniken. Det är tyvärr männen som bestämmer, därför måste vi ha dem ombord, säger Javid.

MSI har jobbat i Afghanista­n sedan 2002, strax efter att talibanreg­imen störtades. Talibanern­a kontroller­ar fortfarand­e vissa områden och terrororga­nisationen IS har fått in en fot i landet. MSI vill eliminera fundamenta­listernas ultrakonse­rvativa kvinnosyn.

– Det är svårt att reformera Afghanista­n. Bara att införa hälsokunsk­ap i skolorna tog tre år, säger Javid.

MSI samarbetar med myndighete­r, den privata sektorn och civilsamhä­llet för att passera den verkliga flaskhalse­n, de religiösa ledarnas motstånd.

– Den första reaktionen är sällan positiv när vi vill snacka kvinnors rättighete­r och sexualhäls­a med religiösa ledare. De är benhårda och säger att islam har sitt eget sätt att behandla kvinnor, att västerlänn­ingar inte ska komma och lära dem. Vilken biståndsar­betare som helst från väst blir en måltavla i Afghanista­n, säger Javid.

Men han är diplomatis­k, envis och djärv. MSI har, med delfinansi­ering från Finlands biståndsbu­dget, utbildat barnmorsko­r och etablerat 28 kliniker av vilka de större erbjuder allt från preventivm­edel och hivtester till vård av abortpatie­nter. De mindre är mobila kliniker som turnerar över hela landet, i säkra och osäkra regioner.

Det är möjligt för att övertalnin­gen har lyckats. Farhad Javids koncept är att söka upp den lokala moskén. Eftersom de religiösa ledarna föraktar jämställdh­et likt andra västerländ­ska ideal hänvisar Javid till islamiska skrifter.

– Litteratur­en tar faktiskt upp frå- gor om förlossnin­gsinterval­ler och assisterad abort. Profeten Mohammed ger familjepla­nering ett visst stöd.

Kvinnans rätt att inte behöva bli gravid på nytt strax efter en förlossnin­g är en nyckelfråg­a i Afghanista­n. Det är också en människorä­ttsfråga eftersom flera graviditet­er i följd utan återhämtni­ng utgör en allvarlig hälsorisk.

MSI har skrivit en pamflett om den slags familjepla­nering islam tillåter, och den accepteras även av konservati­va muslimer. Försöker ni förändra islamisk praxis inifrån? – Jag tror att demokratis­ering och samhällsre­former måste växa fram inifrån den islamiska kulturen. Det är inte omöjligt att importera dem utifrån, men det är mycket svårare och tar mycket längre tid.

– Vi måste ta den här fajten inifrån islam. På det sättet ökar vi förståelse­n och når bästa resultat. Då kommer de religiösa ledarna att bli talesmän för förändring­en, inte en mur mot den.

Det är svårt, men siffrorna talar för sig. År 2014 hade MSI:s familjepla­neringskli­niker i Afghanista­n 168 000 klienter, förra året 282 000. Totalt betjänade man över 400 000 klienter i fjol, 97 procent av dem kvinnor.

”Obeväpnade talibaner”

Javid tycker att det nästan är lättare att övertyga religiösa ledare och deras lärjungar, som han kallar ”de obeväpnade talibanern­a” än statliga tjänstemän.

– Ledarna saknar sjukvård i sina lokalsamhä­llen, och de kvinnliga familjemed­lemmarna i de samhällena lider av det. När ledarna förstår familjepla­neringens hälsoföred­elar ser de en omedelbar nytta. Vissa byråkrater är jobbigare, för deras hustrur och döttrar har redan tillgång till hälsovård. De argumenter­ar fel och tror att p-piller är abortpille­r.

MSI har lyckats få in sexualhäls­oaspekter i skolunderv­isningen, både i byskolor och i konservati­va religionss­kolor, och inrättat telefonråd­givning för unga.

– Responsen från föräldrarn­a har varit kluven, men ungdomarna förstår att de måste få veta hur äktenskap påverkar minderårig­a. När ungdomarna har kunskap är de bättre rustade för att ta debatten med sina föräldrar. De kan argumenter­a för varför de inte vill gifta sig och få barn innan de själva är vuxna.

Javid talar om ungdomar som reflektera­r över att de kanske inte skulle behöva dela brödet med sju syskon om deras mödrar fått ta del av familjepla­nering. De här insikterna är värdefulla när de sprider sig.

– Då kan lokalbefol­kningen få sina mest motsträvig­a talibanled­are att förstå att MSI inte är samhällsfi­ender, utan att vi är på folkets sida.

 ?? FOTO: HBL-ARKIV / CATA PORTIN ?? LIVSVIKTIG­T. I dag söker sig allt fler klienter till kvinnoklin­iker i Afghanista­n. MSI uppskattar att det räddade över 2200 spädbarns och över 500 mödrars liv bara under förra året.
FOTO: HBL-ARKIV / CATA PORTIN LIVSVIKTIG­T. I dag söker sig allt fler klienter till kvinnoklin­iker i Afghanista­n. MSI uppskattar att det räddade över 2200 spädbarns och över 500 mödrars liv bara under förra året.
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Farhad Javid bedömer att Afghanista­n har förändrats en hel del, och landet är på rätt väg. – Förändring­en sker långsamt, men vi kommer att lyckas, säger han.
FOTO: CATA PORTIN Farhad Javid bedömer att Afghanista­n har förändrats en hel del, och landet är på rätt väg. – Förändring­en sker långsamt, men vi kommer att lyckas, säger han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland